Чай срещу кафе: кой е по-здравословният източник на кофеин?

eva.bg 05 November 2020

Всеизвестен факт е, че зеленият чай е изключително полезна напитка, която може да замести кафето. Но трябва да знаете, че съдържанието на кофеин в зеления чай понякога е по-високо дори от това в кафето.

Кое е истина и кое е мит?

На първо време е важно да сме наясно как кофеинът влияе на нашето тяло. Той стимулира централната нервна система, която отговаря за енергията. Кофеинът също така ускорява работата на храносмилателния тракт и свива кръвоносните съдове, като резултат от повишаване на налягането. Тук виждаме ползи, но и негативи. Кофеинът може да причини безпокойство. Как тялото ни реагира на него, зависи от метаболизма. Това е и причината някои хора да привикват към кофеина и без него да не могат да се събудят, докато други изобщо не усещат ефекта му.

Колко кофен има в зеления чай

Обикновено чаша зелен чай съдържа между 20 и 50 мг кофеин, което е относително малко. Всичко зависи от сорта и начина на приготвяне на напитката. В други случаи чаша зелен чай съдържа до 84 мг кофеин. Най-често това е валидно за чая от матча.

Колко кофеин има в кафето

В тази любима на толкова много хора напитка има между 70 до 140 мг кофеин, в зависимост от сорта и степента на печене на зърната, както и от начина на приготвяне.

Колко кофеин можем да приемаме на ден, без да навредим на здравето си

Възрастен човек, който няма хронични заболявания, може без проблем да приема по 400 мг кофеин на ден. За бременни жени приемът трябва да бъде наполовина – 200 мг. Отново не трябва да забравяме, че всеки организъм е различен, така че за вас може да бъде вредна дори препоръчителната доза.

Кофеинът може да ви енергизира бързо, но това не трябва да бъде единственият ви източник на сила. Ако сте ударили лимита си за кофеин за деня, недейте да пиете повече, а наблегнете на полезни хранителни продукти, които веднага ще ви презаредят.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР