Двеста обяснения в любов към София

Адриана Попова 04 November 2020

Иван Шишиев казва, че не използва дрон, а се катери по високи сгради и покриви, за да снима София. Някои от кадрите предизвикват съмнения. Наистина ли Витоша изглежда толкова близка, погледнато от Лъвов мост? Наистина ли трамваите са толкова зелени? И ябълките на Женския – така червени? А може би обяснението е просто – Иван Шишиев гледа града с очите на влюбен, а когато си влюбен, цветовете изглеждат по-ярки, гълъбите и дори хората – по-приятни.

Шишиев е богослов по образование. Преди 5 години създава страницата „Етюд-и-те на София“. Качва по 5 снимки на ден… всеки ден. Работата му е наблюдавана от почти 200 хил. души във Фейсбук и над 30 хил. в Инстаграм. Малка част от снимките – 200 на брой, сега са в едноименния луксозен албум, издаден от „Кръг“. В тях ще попаднем на неподозирани детайли, ще видим зимите и летата на София, ще открием още причини да кажем – да, това е моят град.

София не трябва да бъде подценявана, тя е много красива, твърди Шишиев, който освен в потайностите на съвременния град се рови и в историята му. За тухлите на най-старата постройка – ротондата „Св. Георги“ от 4. век, в която е пял и като хорист, разказва, че са тествани в продължение на три години из Софийското поле. Най-качествените, онези, които оставали цели след слънцето, дъжда и снега, отивали за представителните сгради в някогашната Сердика.

В Музея на София сега е подредена изложбата „Под небето на София“, посветена на градските покриви – предпочитаното ловно поле на Иван Шишиев.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР