Натали Портман издаде детска книжка

Известни басни и приказки бяха трансформирани от актрисата, за да бъдат релевантни към съвременната реалност

eva.bg 23 October 2020

Снимка: Instagram

Натали Портман публикува книга с популярни басни и приказки за деца, които обаче са малко променени. Актрисата ги трансформира така, че те да бъдат релевантни към съвременната реалност и важните въпроси в нея.

Сред класическите приказки бяха „Костенурката и заекът“, „Полската мишка и градската мишка“ на Езоп, както и „Трите прасенца“ на Братя Грим. В адаптацията им към модерните времена на Портман, те са станали по-приобщаващи към пола и няма толкова много мъжки персонажи.

„Детските книги имат много специално място в живота ни и нищо не може да се сравни с първата ни среща в света на литературата. Децата препрочитат отново и отново любимите си приказки. Но те имат способността да внушават определени ценности – както на децата, така и на родителите. Докато четях всички тези книги сега, бях изумена, че в класическите истории винаги мъжките персонажи преобладават над женските. Замислих се на какво уча сина си и дъщеря си - тези поуки не са съвсем безобидни. Никой от нас, четейки тези истории, не обяснява на децата си, че вътрешните терзания и проблеми на момчетата не са по-ценни и интересни за разказване от тези на момичетата. Трябва да има баланс.

Когато дъщеря ми се роди, ми представиха купища детски книги, предназначени само за момичета. Те представляват изцяло нов жанр, разказват за безстрашни момичета, които променят историята, а вътре са включени елементи от феминизма. Но когато синът ми се роди пет години по-рано, никой не ми даде нищо подобно. Стори ми се нечестно, че на момчетата им е позволено да четат „нормални“, забавни детски истории, докато от момичетата се предполага, че трябва да бъдат въвлечени в сложни социални проблеми от толкова крехка възраст. Затова реших, че е най-добре класическите приказки, в които има прекрасни послания, да бъдат преработени, така че да не се прокарва някаква форма на доминантност на някой от половете.“, обясни подробно Портман.

Натали добави, че идеята е да изпъкнат истински значимите уроци в тези басни и приказки, като емпатията, истинското приятелство, грижа и внимание, както и за любовта към природата и опазването на нашата планета.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР