Да видим (и чуем) танца на пингвините

09 October 2020

 “Понякога човек трябва да не преследва мечтите си, а да ги остави те сами да дойдат при него” - казва Теодосий Спасов за пътешествието си до Антарктида и представя континента с музика и глас в новия филм “Танцът на пингвините”.

Лентата е художествено-документален прочит на Антарктида от маестро Теодосий Спасов. Месец преди да бъде обявена глобална коронавирус пандемия, той потегля с българска експедиция към най-студената точка на Земята, и се завръща оттам буквално дни преди светът да бъде затворен.

Какво преживява Теодосий Спасов на Антарктида, как успява там да създаде своя последен музикален албум заедно с китариста Християн Цвятков, и какво представлява животът на Ледения континент през погледа на един творец, ще видим в “Танцът на пингвините”.

Режисьор на филма е Ема Константинова, оператор - Румен Василев, носител на наградата “Златна роза” за 2020 г. в категорията операторско майсторство. Идеята той да бъде заснет е на неговия продуцент - проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател, ръководител на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида.

Филмът се посвещава на проф. д-р Лъчезар Цоцорков, който приживе оказва дългогодишна подкрепа на българската антарктическа база и българските антарктически експедиции. “Благодарение на помощта на проф. Цоцорков антарктическата ни база премина в 21 век” - споделя Христо Пимпирев.

Премиерата на филма “Танцът на пингвините” ще бъде двойна - в Панагюрище, кино “Модерен театър”, на 16 октомври от 19 ч. и в София, кино “Влайкова”, на 20 октомври от 20 ч.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР