13 въпроса към... Светла Иванова

eva.bg 04 October 2020

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си? Това е първият от 13-те въпроса в анкетата на списание EVA за онлайн рубриката „Говори с ЕVA”. Обръщаме се към различни възрасти и професии с желанието да поговорим искрено и да чуем тяхната гледна точка за нещата от живота. 13 въпроса, 13 отговора. Говорят хората, които ни вдъхновяват и ни карат да вървим напред. Надяваме се и вие да бъдете един от тях.

Днес главен гост в рубриката ни "13 въпроса" е българската певица, писателка и запален почитател на йогата  Светла Иванова.

С кого разговаряте напълно искрено и пред кого разкривате сърцето си?

Животът ми е лесен, защото съм искрена с всички.

Как тълкувате сентенцията "Мълчанието е злато"?

Мълчанието е злато, ако крадеш това злато. Не трябва да вдигаш шум, за да не те усетят и по-лесно да се измъкнеш.

Друг случай, когато мълчанието е „полезно“, е често употребявана от много хора хватка при ежедневните ни срещи и разговори. Възприета е тактиката, щом някой не разбира от нещо да мълчи, за да не изглежда като профан и глупак в очите на събеседника си. Това е много глупаво, защото ти потискаш една от най-важните движещи функции на развитието на HOMO, а именно непрестанния стремеж към знания и любопитство. В желанието си да прикриеш незнанието изпускаш момента да се образоваш и да научиш нещо ново. А трябва само да попиташ.

Имате ли таен дневник? Как подреждате преживяванията си?

Таен не, но имам дневник. В него не подреждам преживяванията си. Възприемам го като грижа за себе си. Смятам, че този вид дневници са полезни за организацията, развитието и подредения начин на живот.

Изборът, който определи/промени посоката на живота ви?

Това е решението ми да бъда самостоятелна и да не завися от желанията, настроенията и намеренията на някой друг, свързани с професионалните ми ангажименти.

Ако сега трябва да изберете професия, каква би била тя?

Върша всичко, което ми харесва. И тази симбиоза от професии обединява всичките ми желания – да пиша, да преподавам, да творя, да помагам на хората, и да се развивам.  

Каква е вашата представа за щастието? А за нещастието?

Стремежът ни към щастие по никакъв начин не изключва възможността да избегнем и да не се сблъскваме с нещастието. Редуването на тези състояния ни държи във форма и постигаме по-лесно хармония, оценявайки различните преживявания.

Кои са трите думи, които ви описват най-добре?

Постоянство, липса на суета и голяма доза самоирония.

Кого или какво следвате в Инстаграм?

Хора с близки интереси до моите.

Какъв талант бихте искали да притежавате?

Талантът не се притежава. Той е резултат на упорита борба, труд и себеотдаване. Ако обаче прекалено се отдадеш на едно единствено нещо, то започва да те притежава, а не ти него.

Може ли любовта да бъде безусловна?

Нищо не може да бъде безусловно, а камо ли любовта. Тя ни е наложена като понятие от древногръцките философи в нашето общество. Развита е в края на средните векове, доизградена през романите и изкуството на 18-ти и 19-ти век, такава каквато я познаваме сега. Тя никога не може да бъде безусловна, защото любовта преди всичко е къртовски труд.

За какво използвате парите си?

За разплащане. А тези, които ми остават ги събирам в буркани и обичам вечер да си ги броя. Това е моята мантра за заспиване. Вместо овце, броя пари.

С какво са свързани страховете ви?

Единствено и само с реални заплахи в ежедневието ни.

Какво ви кара сутрин да ставате от леглото?

Алармата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР