С аромат на кафе

На Международния ден на кафето – 1 октомври, представяме историята на Costa Coffee

01 October 2020

Сутрин без кафе си е истинско престъпление спрямо сетивата, емоционалната нагласа за деня, психическото равновесие, вътрешния баланс... и какво ли още не.

Но това не е всичко. Знаехте ли, че наличните в кафето антиоксиданти забавят процеса на стареене? А че ароматната напитка значително намалява риска от развитие на диабет, защото съдържа химически компоненти, които оказват влияние на баланса на захарта в организма? Освен това премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки, подобрява паметта, намалява вероятността да се разболеете от Паркинсон, рак на кожата и още, и още.

Дори и най-лошото кафе е по-добро от никакво кафе“, казва Дейвид Линч. И няма как да не се съгласим с него. Ето и един малък трик за приготвяне на перфектното кафе, който научихме от италианския писател и бариста Диего Галдино:

Чашата, в която го сипваме, трябва да бъде гореща – кафето полепва за керамиката и задържа по-дълго аромата си. В Неапол дори „кипват” чашите във вряла вода. Но колкото и да загряваме чашата, няма да сполучим, ако кафето не е качествено.

На Международния ден на кафето – 1 октомври, представяме историята на един от най-интересни брандове: Costa Coffee.

Историята започва през 1971 г., когато двама братя италианци – Серджо и Бруно Коста, пристигат в Лондон. Разочаровани от качеството на кафето, с което били посрещнати, те решават да изпекат свое собствено. Така създават малка пекарна за кафе на Fenchurch Street, в сърцето на Лондон. Именно там те започнали да създават най-доброто кафе в Лондон.

Братята експериментирали със 112 различни бленда, докато открили идеалния – Costa Coffee Signature Blend. И до днес по-малко от 5% от кафените зърна в света са достатъчно добри за Costa Coffee. А екипът на главния барист проверяват вкуса на всяка партида изпечени зърна, за да осигури винаги перфектното им качество.

Мисията на братята Коста да спасят света от посредствено кафе, живее и до днес. Емблематичният им бленд е обичан в цял свят, а стремежът им към качеството все още е в основата на всичко, което прави бранда. Цялото кафе на зърна се изпича бавно, за да запази естествените си масла, благодарение на което се получава по-плътен и по-наситен вкус.

Винаги влагат най-добрите съставки, които ще имат най-малко въздействие върху околната среда. Това важи напълно и за чашите за кафе. Емблематичната чаша за из път е не само лесно разпознаваем актив на бранда Costa Coffee, но и най-важният фокус в областта на устойчивото развитие. Ето защо, за отпечатване на чашите се влага растително мастило, вместо мастило на маслена основа. Cамата чаша се произвежда от 95% необработени влакна хартия с устойчив произход и сертифицирани от FSC (Forest Stewardship Council-Съвет за стопанисване на горите). Едва 5% от състава на чашата е пластмаса, която е проектирана така, че да се отделя в процеса на рециклиране.

През 2016 г. Costa Coffee става първата марка кафе, която превръща своите над 2 600 заведения в Обединеното кралство в пунктове за рециклиране на чаши. До 2030 г. 100% от чашите за кафе, продавани в заведения с Costa Coffee, ще се рециклират или изхвърлят по отговорен начин.

В същото време, по-мащабният проект за кръгова икономика на Costa Coffee очертава лидерска позиция, която се простира отвъд чашите, с поглед върху цялостната картина за намаляване на потреблението, повторна употреба и рециклиране на ресурсите с разрастването на бранда. „Отвъд зърната“ (Behind the Beans) е амбициозната визия за устойчивост, с която Costa Coffee дава по-голям и по-добър принос към света, успоредно с развитието на кафе бизнеса. Ето защо брандът преосмисля подхода към отпадъците, за да продължи да вдъхновява света да обича доброто кафе, но без отпадъци. Това означава елиминиране на отпадъците от опаковането, потреблението на енергия и вода в цялостната дейност. А също така и намиране на нови, интелигентни и устойчиви начини за намаляване на генерирането на отпадъци, за повторната им употреба и рециклиране.

Costa Coffee върви и в посока към осъществяване на дейността по начин, по-близък до кръговата икономика, отдалечавайки се от процеса „произведи-употреби-изхвърли“ и приближавайки се към система, в която ресурсите се използват така, че се свеждат до минимум отпадъците и максимално се употребяват повторно по цялата верига на производство от зърната до чашата.

Всички сме наясно, че значимостта на въпросите за климатичните промени и биоразнообразието се повишава, а аспектите на устойчивостта са от ключово значение. Затова Costa Coffee рециклира близо 4 000 тона използвана утайка от кафе всяка година, която се превръща в биогориво за отопление на домове в Обединеното кралство. По отношение на въглеродните емисии, това е еквивалент на засадени над 2 000 акра гори.

Но това не е всичко - Costa Coffee създава и Costa Foundation, независима благотворителна организация, която подкрепя някои от най-отдалечените общности за отглеждане на кафе. От основаването ѝ през 2007 г. благотворителната организация е дала възможност на над 85 000 деца в 10 държави да имат достъп до качествено образование. Финансирани са над 80 училищни проекта. По този начин са създадени над 1 000 работни места за учители, асистенти, администратори, готвачи и общи работници.

Costa Coffee доказва, че приготвянето на страхотно кафе може да доведе до промяна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР