Кой сега е предателят на красотата?

Люба Вангелова 05 September 2020

Младо лице, стройна фигура – изглежда няма какво повече да направите за красотата си. Ако не бяха малките участъци, които пречат на естетическия ви комфорт – лактите и коленете.

Къса рокля без ръкави – откога не сте си позволявали да покажете лактите и коленете си?! Кожата в тези зони е различна от тази на останалото тяло, защото това са зоните на ставите, които са подвижни. Следователно кожата трябва да е по-дебела, устойчива на разтягане и изтъркване.

Забелязали ли сте, че постоянно използваме тези зони, а и точно те са в непрекъснат контакт с дрехите ни и с други повърхности? Накратко – кожата на лактите и коленете е под постоянно натоварване – отвътре и отвън. Освен че е по-плътна, тя може да бъде по-суха и по-груба, а с времето и потъмнява повече.

КОЕТО Е ЕСТЕСТВЕН ПРОЦЕС

Факт е обаче, че тези зони често са лишени от вниманието ни. И възрастта освен върху лицето ни се „подписва“ и върху тях – занижаването на тонуса, плътността и еластичността, както и на хидратацията. Това е абсолютно естествен процес. Сега ги погледнете и ако не ви харесва как изглеждат, има какво да направите. Инжекционните и апаратни методи са доказано ефективни за връщането на младостта точно там. С тяхна помощ кожата се уплътнява, изглажда и стяга, което води до заличаване на бръчиците и намаляване видимостта на вените.

Никога не пропускайте и козметиката - комплексните мерки са разковничето за постигане на забележителни резултати – т.е. млади и нежни ръце.

КОЗМЕТИЧНА БАЗА

Преди всичко грижата за кожата започва под душа – нещо обичайно. Но особеното е, че трябва да внимаваме да не избираме козметични продукти с алкални съставки, които може да разрушат кожната бариера и да засилят сухотата на лактите и коленете.

Използвайте ексфолиантите грижливо и нежно. Кожата ни е в постоянен динамичен баланс и клетките на епидермиса непрекъснато се сменят с нови. Процесът на подобно актуализиране отнема 28 дни. Можем да помогнем на това обновяване с продукти с микрочастици, които премахват нежно горния слой кожа.

Следващият етап е овлажняването – за него разчитайте на специалните съставки в козметиката, предвидена за тези зони. Кожата на лактите и коленете е „заплашена“ от ускорено вроговяване, което изисква по-плътна текстура на козметиката. Често такива продукти съдържат урея. Затова и обикновеният лосион за тяло няма да успее да проникне през по-грубата кожа. Уреята е компонент на нашата кожа, който е отговорен за задържането на молекулите на водата в кожата и нормализира процесите на ексфолиация. Затова тази съставка е задължителна за продуктите за грижа за специфичните зони на лакти и колене – помагат за обновяването и изсветляването на кожата там, като резултатите може да забележите след няколко дни. В състава на такива продукти концентрацията на урея трябва да бъде най-малко 10%.

Други съставки в списъка за тази специфична грижа са масло от жожоба, бадем и кокос. Всъщност най-добре е винаги да избирате съдържание на масла, но не си струва да нанасяте чисти масла – те може да провокират дерматити и кожни раздразнения.

ЗАЩО КОЖАТА НА ЛАКТИТЕ ПОТЪМНЯВА?

Причините може да са различни. За физиологичните вече стана дума – при триенето и натоварването кожата се „защитава“, като произвежда меланин, който пък я пигментира. Но цветът на лактите може да се промени под влияние на различни заболявания, особено ако е придружено от промяна на цвета на кожата на шията, зад коленете, под мишниците и под млечните жлези. Такива промени може да бъдат провокирани от нарушение в работата на надбъбречната жлеза. Кожата в естествените сгъвки може да се пигментира и по време на бременност, което изчезва след раждането

КАПРИЗНИТЕ СГЪВКИ

Да повторим - преди да се впуснете в многоетапните естетични процедури, консултирайте се с ендокринолог. За корекция на споменатите зони в играта влизат много методи – радиочестотен лифтинг, ултразвук, аблативни и неаблативни фракционни методики, липолиза и липоредукция.

Има един факт, който е подценяван от много хора – кожата на коленете и лактите страда изключително от влиянието на ултравиолетовата светлина. Това е активен процес, който ускорява стареенето, нарушава синтеза на колаген. Ето защо повечето методи за третиране на кожата на лактите и коленете са насочени към синтеза на колаген и еластин в кожата и уплътняването й.

Колене с нежна гладка кожа и изваян контур е мечтата дори на млади момичета – тук възрастта често няма значение. За постигане на този ефект помага радиочестотен лифтинг – неговото действие е достатъчно деликатно и е с натрупващ ефект. За процедурите с липолитичен ефект имайте предвид, че резултатът от тях се променя, ако приемате твърде много въглехидрати – женският организъм винаги е предразположен към натрупването на мастни депа.

TO DO ЛИСТ ЗА КРАСИВИ ЛАКТИ И КОЛЕНЕ:
• Не се подпирайте на лакти. Избягвайте да го правите и на колене.
• Когато ексфолирате тялото си, не забравяйте лактите и коленете.
• Когато нанасяте лосион за тяло, обръщайте специално внимание на тези зони и ги масажирайте продължително – кожата в тази зона е суха и се нуждае от допълнителна стимулация, за да абсорбира продукта добре.
• Не забравяйте за SPF в тези зони – изгарянето там е доста болезнено, а и травмира кожата допълнитено.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР