Устните под маските

Стресът е факт, а огромна част от тежестта му се стоварва върху устните ни. Предизвикателството е как да ги съхраним меки, нежни и секси под маските.

Люба Вангелова 26 September 2020

Красив нюанс червило, което хидратира устните ни – малка подробност, но способна да повиши настроението и самочувствието ни моментално. Сега е моментът да преразгледаме текстурата му обаче, която може да създаде риск за деликатната кожа.

Матовите текстури са изпитание в условията на маските върху лицето ни. Контактът с тях е една от основните причини за сухотата на устните. А да сме с червило под маските не е ли леко нелепо?!

От друга страна, новите формули на червилата са обогатени с витамини, с подхранващи масла и хидратиращи съставки. Smashbox  предлага истински матиращ хит за устни – течното червило Always On съдържа Primer Oil Complex, който ги прави меки и не ги изсушава.

Лятото притежава цял арсенал от врагове на деликатната кожа на устните: горещ вятър, жега, ултравиолетови лъчи, солена морска вода, хлор в басейна… Време е за повече влага. Припомням ви, че във формулата на почти всяко червило целенасочено е включен витамин Е – той помага за възстановяване целостта на кожата и връща гладкостта и мекотата й. Това не означава, че трябва да предпочитате балсами за устни пред червилата. По-скоро дайте предимство на вторите – те са по-малко „запушващи“ кожата, а подхранват.

Формула с витамин Е има мат червилото на Golden Rose Satin Lipstick – така осигурява повече хидратация и мекота в месеците, в които устните ни се нуждаят от такава. Червило Pure Color Envy Sculpting Lipstick на Estee Lauder  ги хидратира, но и скулптира.

Често характеристиките на продукт за грижа се конкурират с пигментите в червилото. Подхранени и меки остават устните с L’Absolu Rouge Ruby Cream на Lancome  с екстракт от роза и масло от сусам. А Rouge Coco Flash на Chanel носи комфорт с растителните масла от жожоба, мимоза и слънчоглед и хидратира с комплекс Hydraboost.

За устните се отнася и правилото за лицето – нанасяйте първо балсам с растителни екстракти и избягвайте блясък за устни (той ги изсушава). Подхранващото мляко от праскова в цветния балсам за устни Lip Milky Mousse на Clarins ги подхранва, хидратира и е с ефект на защита от градското замърсяване. А Lip Glow Color Reviver Balm на Dior е силно хидратиращ и носи усещане за тотално сливане с устните.

Ексфолиантът за устни е добре да остане във временно забвение – лятото не е най-подходящият период за тази грижа, тъй като създава риск от напукване. По-добре щедро ги намажете с балсам за устни, за да ги омекотите, излишъците премахнете с мека кърпа.



ОСВЕН КОЗМЕТИКАТА
● Знаете ли как може да се отървете от неприятния за устните навик (изключително ги дехидратира) да ги облизвате? Термалната вода – пръскайте с нея лицето и устните си.
● Ако устните ви вече са напукани и се белят, време е да промените храненето. Кисели плодове, мариновани зеленчуци и люти сосове само влошават кожните проблеми. Но ако дори и след това притесненията с устните не изчезнат, консултирайте се с лекар, защото може да бъдат симптоми на алергия или сигнал за проблеми със стомашно-чревния тракт.
● Филърите за устни добавят обем, но някои от тях имат и ревитализиращи свойства (като тези на Fillmed).
● Масажът е банален, но отдавна проверен начин за спасение на сухите устни – подобрява кръвообращението и така облекчава сухотата на кожата. Използвайте четката си за зъби (с много меки косъмчета – може да е детска) или нанесете балсам за устни с богата текстура и масажирайте.
● Обичайната лятна защита за устни с SPF не е подходяща за грижа за кожата – тя е нежна и чувствителна, а текстурата на слънцезащитните балсами е гъста и тежка за нея. Балсамите за устни с SPF нанасяйте, преди да излезете на слънце.

В грижата за устните може да използвате най-ценните съставки, които присъстват в грижата за кожата на лицето – сред тях са серамидите, които генерално възстановяват защитния й слой. А може да се възползвате и от „метода на баба“. Просто трябва да смесите зехтин, мед и масло (с висока масленост) в равни части. Факт е, че в маслото има холестерол и витамин Д, които помагат за подхранване повърхността на кожата. В студенопресования зехтин се съдържат восъци и витамините Е и А. Всички те отлично се справят със сухотата. Пък и нека помним, че радостната усмивка и щастливият смях са най-добрата грижа и цвят за устните ни!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР