Портрети вместо шепа миди

Някои се връщат от морето с тен или с шепа миди, или със затихващо главоболие след нестихващите купони, а Фелия Барух си донесе оттам серия портрети, уловили душата на малък черноморски град. Нейният „лов“ на лица продължи седмица в края на това толкова особено лято.

Адриана Попова 04 September 2020

66 портрета за 6 дни заснема в своеобразен фотомаратон Фелия Барух, обикаляйки улиците и кварталите на Царево. На хората пред обектива тя задава един въпрос – какво е за вас Царево?

За някои това е родният им град или родното място на родителите им, за други – месторабота или ваканционна дестинация. За момиченце от по-бедната от двете ромски махали то е „няма ток, няма вода“.

За други е като бъбрек – стои си в тях и ги пречиства. На въпроса какво е за него Царево известният отец Стоян от черквата във Василико просто се усмихва и мълчи.

В проекта на Фелия няма политика, няма социално напрежение, единственото, което има в него, е симпатия почти до любов към този малък град край морето, в който живеят баби, чакащи внуците да се приберат за лятото, и рибари, чакащи пасажите с паламуд, особняци и любители на кънките и скейтборда, практикуващи в X Challenge Park. Освен изключително въздействащитепортрети Фелия снима и кратки видеа с отговорите на хората.

 

Изложбата с портрети и кратки видеа, наречена „Лично Царево“, ще бъде представена на 5 септември от 20,15 ч. в X Challenge Park в града. По-рано на същия ден, от 12 до 18 ч., в Джанго бара на плажа Понтона Фелия ще снима „мокри и щастливи хора“, по бански или без, сами или с някого. Фелия го представя така: „Отвъд конвейера на селфито и авторежисурата на собствения образ стои връзката между фотографа и неговия модел. И тогава, когато се виждаме през очите на друг, сме най-уязвими и най-много себе си. Вижте се по качествено различен начин. Позволете си едно непознато преживяване. Подарете си персонална фотосесия. Заповядайте в Черната кутия на Фелия Барух, за да бъдете снимани с вниманието, което един красив портрет заслужава. Защото портретът е най-точната мерна единица за времето, което си отива.“ Ами така си е.

П.С. А на 6 септември ще се състои традиционният вече Рибен фест в Царево. На пристанището ще готви лично шеф Атанас Балкански, симпатичният финалист от последното издание на "Хелс китчън".

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР