Споделената красота

Идеи за перфектния пикник с приятели, колеги или членове на семейството

Елка Влаховска 04 September 2020

постелка с непромокаема основа и чанта за пикник Sophie Allport, одеяло Heating & Plumbing London барбекю Garden

Снимка: пресофиси

Посткарантинното време неудържимо ни тегли навън, а какво по-хубаво от това да си организираме пикник с приятелите или семейството? Тази донякъде олдскул традиция се възражда отново. Независимо дали ще направим пикник на горска поляна, на морския плаж или със съседите в двора на кооперацията в града, този ден може да остане задълго в съзнанието ни като красив спомен. Можем дори да разчупим стереотипа на работата хоумофис с пауза и похапване на открито – дали в парка наблизо, или на терасата на апартамента. Важното в случая е желанието и въображението.

Как да направим перфектния пикник? Ето няколко идеи, които да ни вдъхновят, и няколко полезни съвета как да се подготвим, за да сме сигурни, че всичко ще върви гладко. Както знаем, от основно значение за доброто преживяване е храната (е, някои наблягат и на напитките). Важното е да изберем рецепти, които са лесни, но не и банални, а храните да може да се пренасят лесно и по желание да се консумират без прибори.Сандвичите винаги са удобен вариант. Да започнем с избора на няколко качествени хляба с квас от местната занаятчийска пекарна. Песто или крема сирене дават страхотна основа за вкус, а плънката може да бъде по избор с деликатесни италиански колбаси и сирена, печени зеленчуци или листа от салата. Добра идея е предварително да направим сандвичите, да ги притиснем за една нощ под тежест и след това да ги нарежем на парчета с размер на хапки, така че да бъдат лесни за споделяне на пикника.Печените меса на скара са най-автентичната българска традиция за похапване на открито, която не е за пренебрегване. Тя обаче в повечето случаи е „запазена територия“ на мъжете, така че нека да се доверим на техния избор и опит в приготвянето.

Да помислим за „женските“ удоволствия като зеленчуковите и плодовите салати. Препоръчва се пикник салатите да са с основа от киноа, паста или ориз, допълнени с различни съставки по избор – маслини, сушени домати, кедрови ядки, риба тон.

В кулинарните сайтове има голямо разнообразие от рецепти, които може да ни вдъхновят за експерименти. Листните салати също са приети добре, като може да бъдат допълнени с кубчета печени кореноплодни, ядки и, разбира се, пикантен дресинг, който се приготвя и пренася отделно, за да се овкуси салатата на място. Защо да не заместим и купения от магазина чипс с домашно приготвен (може да е от различни видове зеленчуци), като обогатим вкуса с разнообразни дипове на основата на кисело мляко или смлян в блендера сварен боб или нахут?

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР