The show must go on: Седмици на модата пролет/лято 2021

Какво трябва да знаем?

Александрина Петрова 31 August 2020

Снимка: Getty Images

Септември е най-чаканият месец в света на модата, защото тогава започват модните седмици за новия пролетно-летен сезон. Това бе така, преди коронавирусът да преобърне всичко и да има пренареждане не само в графиците на модните къщи, а и в начина на представяне на колекциите.

Имаше съвсем логични съмнения дали през септември можем да очакваме дефилета в класически формат. Още през юли няколко големи марки успяха да направят ревюта с гости, като Valentino, Jacquemus и Etro. Седмицата на модата в Копенхаген също мина безпроблемно и пълноценно. Ето какво да очакваме през септември.

Седмица на модата в Ню Йорк: 13-16 септември

Първата модна седмица традиционно започва в Голямата ябълка. Този път тя ще се проведе най-вече в дигитален формат, тъй като много малко дизайнери са решили да организират истинско шоу. Марк Джейкъбс, Ралф Лорън и Майкъл Корс решиха да се въздържат от участие засега. Това е напълно разбираемо, предвид факта, че в САЩ епидемичната обстановка все още много сериозна. Редица други марки, като Carolina Herrera, Eckhaus Latta, Anna Sui имат готовност да представят колекциите си в нюйоркската модна седмица, но все още не са взели решение за формата.

Седмица на модата в Лондон: 17-22 септември

Седмицата на модата в Лондон ще има особен график, но през тази година кое не е особено? Той ще бъде разделен на три части – физическа, дигитална и смесена. Simone Rocha, Roxanda, Sharon Vauchob и Amanda Wakely ще покажат колекциите си в класически дефилета, разбира се, спазвайки всички епидемиологични мерки. Но големите имена като Burberry, Erdem и Victoria Beckham са избрамли „смесен формат“, който все още не е ясно какво точно ще представлява. Очаква се да има дефиле, вероятно с ограничен брой гости, но и дигитална презентация, която може да стигне до всички.

Седмица на модата в Милано: 22-28 септември

Организаторите на седмицата на модата в Милано бяха първите, които споделиха пълното разписание на предстоящите ревюта и презентации на колекциите. От там стана ясно, че в края на септември се очакват цели 24 дигитални представяния и 28 физически ревюта. Модни гиганти като Fendi, Versace, и Giorgio Armani вече са потвърдили участието си с класическо шоу с модели и публика. Очакваме ревю и от Prada, където Раф Симънс ще дебютира като ко-креативен директор на италианската легендарна марка. За съжаление обичани брандове като Bottega Veneta, Gucci, Moschinovкатегорично отказаха своето участие, като заявиха, че ще показват колекции по свой собствен график.

Седмица на модата в Париж: 28 септември – 6 октомври

Макар и Френската федерация на модата да потвърди завръщането на нормалния формат на дефилетата, графикът на тази гореща модна седмица все още се пази в тайна. Официално бе обявено, че ревютата ще се проведат с всички препоръки за сигурност на френското правителство, за да се гарантира санитарна безопасност. Очакваме имена като Chanel и Louis Vuitton да не ни разочароват, представяйки колекциите си грандиозно, както всяка година, макар и с ограничена публика.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР