Провинцията – начин на употреба

Краси Генова 25 August 2020

Снимка: Taschen

Пише ли съвременният човек некролога на пространствата извън големите градове или съдбата им зависи от заселващите ги имигранти, които пък от своя страна променят топографията и смисъла им. Големите въпросителни вълнуват един от гениите в архитектурата, роденият в Ротердам, Нидерландия Рем Кулхаас. Създателят на архитектурното студио ОМА и креативното студио около него AMO се определя и като философ, а последните му проекти са доказателство, че разширението на визитката му има логика.

Само човек, който комбинира изключителна взискателност (най-вече към себе си), респектиращ професионализъм и интелектуално богатство, може да каже нещо толкова простичко със смразяваща точност: „Хората могат да населят всичко. И притежават способността да бъдат нещастни и ентусиазирани във всичко. Все повече си мисля, че архитектурата няма нищо общо с това. Разбира се, това е в еднаква степен освобождаващо и притеснително!“

75-годишният архитект, който разгневи Пекин с футуристичната сграда на китайската телевизия, която и до днес наричат Гащите, и не спира да провокира с архитектурните си проекти, дълбокомислени лекции и артистични изложби, създава преди години сателитно креативно бюро към компанията си в Ротердам, което да разработва другите му идеи. Сред тях попада и мащабният проект Country side („Провинцията“) – изложба, есе, лекция и кратки филми, вдъхновени от промяната на пространствата извън големите градове.

Експозицията, която трябваше да се открие през февруари в нюйоркския музей „Гугенхайм", изследва в детайли промяната и новите тенденции на развитие в тези области. Това, което всъщност наричаме провинция, е 98% земна площ, която днес е подвластна на големите климатични промени, екологичната катастрофа и миграцията. И според наблюденията на Рем и екипът му се обезлюдява и механизира. Мащабното проучване изследва промените във Фукушима, Япония, в малък германски град, изцяло населен с мигранти и район в централен Сибир, изоставен от местното население заради промяната на климата.

От Китай до Америка, наблюденията на Рем Кулхаас са, че промените са необратими и преструктурират не само територията, но и нравите, икономиката, политиката, а така повлияват глобалното развитие. Една от тенденциите, на които Кулхаас не поставя диагноза, но гледа с подозрение, е механизирането на тези райони и превръщането им в роботизирани, промишлени центрове.

Изложбата в „Гугенхайм“, която засега е поставена на пауза, включва интервюта и видеоклипове, заснети в изследваните местности. Те могат да се видят на официалния сайт на музея, а германското издателство Taschen публикува официален каталог на експозицията, който включва снимки, изследвания и прогнози.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР