„Портал на два свята“ в Цари Мали град

Софийската опера отново ни изненадва с изключителна локация - късноантичната крепост Цари Мали град. Между 29 август и 7 септември там ще се проведе новият фестивал „Портал на два свята“.

eva.bg 08 August 2020

Най-новата лятна сцена на Софийската опера и балет ще бъде открита на 29 август с операта "Янините девет братя". Самоковската гора, самоковските майстори резбари, самоковските рудници, Рилската планина от либретото на операта отговарят хармонично на естествените природни декори и миналото на Цари Мали град, разположен на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София..

Това е шестата сцена на Софийската опера и балет за летния сезон 2020, която се осъществява по идея на режисьора Пламен Карталов в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети.

„Янините девет братя“ от Любомир Пипков е определяна от публика и критика като „най-българската опера“, чието действие се развива  през далечната 1361 г.,  високо на баирите край Самоков.  Там, сгушена в прегръдката на Рила, самотна пуши Янината къща…

Зад пулта ще застане Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, художник на костюмите - Станка Вауда, хореография - Риолина Топалова, хор майстор - Виолета Димитрова. Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с голям успех на сцената на Болшой театър по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.)

На 30 август от 19,30 часа програмата продължава с операта «Кармен» от Жорж Бизе, режисьор -  Пламен Карталов, оценена високо от японската публика и критика по време на турнето на Операта през 2018 г.

На 3 септември почитателите на балета имат възможността да видят спектакъла „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис.
В рамките на първото издание на летния фестивал „Портал на два свята“ на крепостта Цари Мали град зрителите ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен спектакъл -  „Кармина Бурана“, по музика на Карл Орф, който ще се играе на 4 септември.  Хореографията е дело на Фреди Франдзути, директор на Balletto del sud – Лече.

В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, ще бъде представен  мюзикълът „Mamma Mia!“ с песните на легендарните шведи от ABBA, създадени от  Бени Андерсон и Бьорн Улвеус.

Фестивалът «Портал на два свята» се реализира в партньорство с Община Самоков,  Спа комплекс „Белчински извор“ и Музеен комплекс Цари Мали град - село Белчин.

Билетите за фестивала са в продажба на касата на Софийската опера (ул. «Врабча» 1), както и онлайн на:  сайта на операта -  operasofia.bg, EasyPay, EpayGo и  Eventim.bg. На място  ще работят  касите на крепостта Цари Мали град, както и мобилна каса на Софийската опера и балет в дните на спектаклите.


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР