Как ускоряваме процеса на стареене на кожата

Къде бъркаме?

eva.bg 12 July 2021

Снимка: Instagram

Стареенето на кожата е неизбежен процес, но в грижата си за нея ние можем да го контролираме до известна степен, успявайки да го забавим.

Има някои основни грешки, които често са допускани по отношение на кожата, които водят до преждевременното й стареене и увреждане на здравето й. Ето кои са те.

Забравяте за слънцезащитата

Сигурно ви е омръзнало да четете за слънцезащитни кремове и предпазване от слънцето. Без SPF обаче сме напълно изгубени – здравето на кожата е сериозно застрашено, а видът й се уврежда значително. Уверете се, че използвате фактор всеки ден, независимо от сезона, времето и температурите. Слънцето влияе на кожата ви дори и в облачните дни, колкото и да не ви се вярва. Ултравиолетовите лъчи наистина са главен катализатор на стареенето на кожата, а провокират и образуването на пигментни петна. Затова не пренебрегвайте това правило.

Важно е да знаете, че SPF защитата е нужна не само на кожата на лицето, а и на тази на шията, ръцете и останалите части на тялото, които са изложени на слънце.

Не лекувате акнето правилно

Акнето е проблем, за който е най-добре да се посъветвате с дерматолог, за да не усложните състоянието си. Но недейте на своя глава да използвате продукти върху засегнатите зони, защото повечето популярни продукти против акне са агресивни и изсушават кожата. А главна причина за стареенето е именно сухотата. Трябва да намерите баланса в това да третирате необходимите зони с подходящ продукт, но и да балансирате с правилна хидратация на кожата. Погрешна е представата, че изсушаването на пъпките е решение на проблема. Често сухотата на кожата провокира извънредно произвеждане на себум от кожата, за да се компенсира липсата на хидратация, което пък води до появата на още пъпки.

Лягате си с грим

Едно от най-големите „престъпления“ срещу кожата е да заспим с грим. Колкото и да сте уморени, отмийте грима си преди лягане. През целия ден кожата ви е била замърсявана с токсини и какви ли не други вредители от околната среда, които проникват в порите и могат да причинят възпаления и още куп други проблеми, ускоряващи процеса на стареене. Дори и да нямате навика да носите грим, миенето на лицето вечер е нещо задължително.

Не сте постоянни

Често хората отхвърлят някои продукти против стареене, защото не виждат ефекта веднага и веднага започват да търсят нов. Това обърква кожата, а търсеният бърз ефект отново не е налице, което действа още по-демотивиращо. Но нека ви кажем нещо – ефект, който настъпва на втория или третия ден, можете да постигнете само с ботокс процедури. Кремовете против бръчки имат нужда от малко повече време, за да дадат добри резултати. Ако откриете хубав, чист продукт, на който можете да се доверите, изчакайте известно време и не го смесвайте с купища козметика, която може да обърка формулата. Дерматолозите смятат, че колкото по-проста е една рутина, толкова по-добре е това за кожата. Регенерацията на колагеновите и еластинови влакна, които са отговорни за младежкия вид на кожата и нейния тонус, отнема около три-четири седмици. Научете се на повече търпение.

Претоварвате кожата

Принципът „колкото повече, толкова повече“ не работи тук. Както казахме по-горе, колкото по-проста е рутината ви, толкова по-добре. Ако претоварвате кожата с козметика – твърде много маски и кремове – е много вероятно да нарушите баланса й, да си създадете проблеми и да я изтощите. Загубата на естествен блясък е първия признак за това. Кожата започва да губи еластичност и съответно – старее.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Victoria Beckham (@victoriabeckham) on

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР