Кой уби Натали Ууд?

Златното момиче на Холивуд попада в капана на славата, любовните разочарования и болезнената амбиция на майка си, ексцентрична рускиня

Краси Генова 25 July 2020

Натали Ууд, 1960 г.

Снимка: getty images, © 2020 Home Box Office, Inc.

Златното момиче на Холивуд попада в капана на славата, любовните разочарования и болезнената амбиция на майка си, ексцентрична рускиня. Трагичната й смърт от удавяне, когато е на 43 години, провокира конспиративни теории. Един документален филм, създаден по сценарий на първородната й дъщеря Наташа Грегсън-Уагнър, разплита кълбото от съмнения, страхове и разочарования.

"Искам да бъда щастлива и да имам време да се радвам на това щастие!“, проронва холивудската дива Натали Ууд в телевизионно интервю, включено в документалната премиера по HBO.GO – „Натали Ууд: Онова, което остава“. Телевизионната продукция е плод на дългогодишните усилия на първородната й дъщеря Наташа Грегсън-Уагнър да сглоби пъзела на живота на прочутата си майка с помощта на режисьора Лорен Бузеро.

„Майка ми беше изключителна жена и ако беше жива днес, щеше да е знамето на движението #Metoo. Тя е моето голямо вдъхновение и споменът за нея ми дава сили всеки ден!“, споделя в трейлъра към филма Наташа, която е родена от връзката на Натали Ууд с британския филмов агент Ричард Грегсън. Грегсън участва във филма с малко интервю, заснето броени дни преди смъртта му. В кадър дори се чува коментар на Наташа, че това най-вероятно ще са последните думи на баща й. Всъщност Ричард, когото Наташа нарича „татко Грегсън“, е филмовият агент, с когото Робърт Редфорд стартира кариерата си в Холивуд и това е причината актьорът да бъде кум на сватбата му с Натали Ууд в далечната 1969-а. Робърт Редфорд е и един от звездните коментатори за живота и кариерата на Натали Ууд, включени в документалната продукция. Спомените си за нея разказват още актрисата Миа Фароу, последният й съпруг – актьорът Робърт Уагнър, дъщеря им Къртни и няколко от най-близките й приятели.

Подобно на много свои колежки, сред тях Джуди Гарланд и Шърли Темпъл, първите си стъпки в киното Натали Ууд прави още като дете. Родена е в семейството на руски емигранти като Наталия Закаренко на 20 юли 1938-а в Сан Франциско.

По спомените на Наташа Грегсън-Уагнър баба й Мария Закаренко разчитала изцяло на дъщеря си и нейните хонорари, за да изхранва семейството. Близък приятел на Натали признава, че тя му споделила горчив детски спомен – когато след пореден кастинг изразила съмнение, че може и да не я харесат за ролята, майка й троснато казала: „Тогава сестра ти няма да носи ботуши през зимата, защото няма с какво да й ги купя!“.

Мария живеела като паразит край прочутата си дъщеря, радвала се на лукс и се опитвала да вкара в Холивуд и по-малката си дъщеря Лена, на която „приписала“ фамилното име, с което Натали става звезда – Ууд. „Нямам хубави спомени от гостуванията на баба и леля в дома ни, защото винаги, когато идваха на гости, се залепяха за майка ми и не ни обръщаха никакво внимание!“, разказва във филма малката дъщеря на Натали Ууд – Къртни, родена от повторния й брак с актьора Ричард Уагнър. Именно той е голямата й любов.

Двамата застават пред олтара за първи път през 1957-а, когато са на върха на славата си – тя с шеметна кариера в Холивуд  (до 25-ата си година има три номинации за „Оскар“ и темпераментна връзка с Елвис Пресли), а той е любимец на големия и на малкия екран, с прелъстителни сини очи и милиони почитателки. „Бяхме толкова млади и не знаехме как да балансираме между славата, изискванията на продуцентите и личния си живот. Обожавах Натали, но в един момент пътищата ни се разминаха и се разделихме. И двамата бяхме доста нещастни в този период от живота си и когато след няколко години се видяхме отново на парти в къщата на холивудски продуцент, в сърцата ни отново пламна любовната искра. Натали е голямата ми любов и не е минавал ден, без да мисля за онзи трагичен 29 ноември, когато тя напусна този свят!“, казва през сълзи Робърт Уагнър в разговор по повод филма.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР