Кои филми бяха наградени на София Филм Фест 2020

07 July 2020

24-ят международен филмов фестивал София Филм Фест-ЛЯТО представи 111 филма от 48 държави. 51 филма са с прожекции в Дома на киното и на открити платформи, 88 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 19 юли на online.siff.bg.

Снощи в Платформа А6 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала. Голямата награда „София – град на киното“ спечели филма „Сестра” (България-Катар) на режисьорката Светла Цоцоркова и продуцентите Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова.

Специалната награда на журито спечели филма „Среднощно” (Великобритания) на режисьорката Натали Бианкери. Награда за режисура бе присъдена на Ева Коолс за филма й „Клео” (Белгия).

В конкурса за български късометражен филм с награден фонд от 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), победител стана филмът„Нина” (България) на режисьора Христо Симеонов. Приз за най-добър документален филм беше присъден на филма „Пещерата” (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар) на режисьора Ферас Фаяд. Наградата за най-добър български игрален филм в размер на 3 000 евро парична премия бе присъдена на филма „Котка в стената” (България) на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова.

А след края на летния сезон ще бъдем изненадани със София Филм Фест ЕСЕН с още над 80 филма!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР