На самотен остров без да се лишим от всичките си спестявания!

Невена Дякова 09 July 2020

Снимка: nstagram и pinterest

Мнозина биха казали, че коронавирусът би могъл да е единственото общо между тях и Идрис Елба например. И биха сгрешили. Защото противно на състоянието, славата и успехите си, звездите имат не по-различни стремежи от нас. Може би си мислите, че вашата задача е да водите обикновен живот и периодично да си припомняте: това не е за мен! Но вътрешно знаете, че нямате против да похапвате по-често гъши дроб, да носите Gucci и въпреки че Малдивите са натоварени с негативни внушения, бихте потопили крак в тюркоазеносиньото безбрежие на водите им.

Коронавирусът и породената от него карантина направи от всички ни затворени у дома мечтатели, които, искат или не, харесват или не, са принудени да останат насаме със себе си. И всъщност това не се оказа нито толкова лошо, нито толкова трудно, нито, както прогнозираха някои, съкрушително за психиката ни.

Уединението се превърна в дума, чието значение масата хора познаха по време на извънредното положение и която май ще остане задълго в речника ни. Една от най-честите й употреби в телевизионния ефир принадлежи на предаването Island Hunters, в което хора със средни до много големи възможности наемаха или купуваха острови. Един от тях дори някогашна собственост на Никълъс Кейдж…

Така е! Подобни формати демократизираха представата, че и ние, простосмъртните, можем да бъдем сами на остров. Посткоронавирусната ситуация пък ни замисли дали това няма да се окаже единственият вариант да не делим 20-те квадрата „чадър + шезлонг“ с други по Българското Черноморие?

Да, почивката на частен остров няма да ви излезе „без пари“, но със сигурност няма да се наложи да продадете нeдвижима собственост, за да си подарите 5-дневен релакс в подобни условия. Ето няколко, сравнително бюджетни, от които може да започнете проучване по темата, а когато сте готови за ново приключение, да сбъднете пътуване:

Urraca, Панама

Еколюбителите сред вас ще оценят Urraca, който се намира само на 30 минути с лодка от популярния по целия свят Bocas del Toro. Този уникален мангров остров (няма суша, представлява компилация от мангрови дървета, чиито корени са във водата!) набавя електричество от соларни панели и вода от система, която събира и преработва дъждовната. На малкия остров ще имате на разположение кокетни бар и ресторант, а ако сте без компания, ще може да се насладите на тази на дванадесетте маймуни, които са негови постоянни обитатели.

Brother island, Филипините

На Запад от остров Палаван и само на 2 часа плаване с лодка от известния за района El Nido, Brother island разполага с личен готвач, който ще ви въведе в особеностите на местната кухня, а ако имате специфични алергии или хранителен режим, ще се съобрази изцяло с предпочитанията ви. На ваше разположение ще бъдат още камериерка и личен „лодкар“. Освен да релаксирате с освежителна напитка или книга на плажа, може да разнообразите престоя си там с активности като шнорхелинг, спортен риболов, а защо не и да получите масаж на самия бряг?

Silver island, Гърция

Малко по-надолу от Халкидики и малко по-нагоре от столицата на Гърция Атина, този продълговат островен диамант е считан за един от най-добрите йога центрове в целия свят. Притежание на две сестри с гръцко-южноафрикански произход, основната вила на Silver island е решена в традиционните за страната цветове – синьо и бяло. Модерният средиземноморски рустик, който изпълва всяко от пространствата, както и уникалните морски гледки (особено от площадката за йога!) ще превърнат престоя ви в 5-звездно уединение с висока вибрационна честота.

Bathholmen, Норвегия

Друг тип екзотика в духа на „завръщане към природата“ или „дивото зове“ ви очаква на частния остров Batholmen в Норвегия. Той е изцяло „извън мрежата“, тоест няма прекарано електричество и ВиК, но пък ще ви потопи в друг тип занимания като риболов, директно от малкия пристан, разходка из скалистите му очертания… а вечерно време, докато приготвяте „улова на деня“, ще може да се насладите на питие около специално изградено и усилващо усещането за хюга огнище.

Bird island, Белиз

Той е много, много малък, но пък страшно Instagrammable коралов остров, което в наши дни е почти толкова важно, колкото всички останали особености на почивката! Намира се на юг от Белиз (единствената страна в Централна Америка, в която английският е официален език) и може да приюти до 6 души. Предлага традиционните за екзотичен остров активности като шнорхелинг, разходка с каяк и риболов, но ако не искате да се изключите тотално, на ваше разположение е и безплатна Wi-fi връзка. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР