Старостта не е за страхливци

Да поговорим за бръчките – факти и решения

eva.bg 09 July 2020

Неслучайно хората казват, че старостта не е за страхливци. Да, трябва да си смел. Трябва да си достатъчно смел, за да не се опитваш да изглеждаш така, както си изглеждал преди, а да изглеждаш възможно най-добре за възрастта си“, казва Джейн Фонда.

Аплодираме изказването й, защото битката с бръчките и старостта никога не е била равностойна, но с повече информираност, навременни действия и грижа за себе си може да изглеждаме прекрасно и на 40, и на 50, и на 60+, без да е нужно да гоним недостижими цели като кожата ни на 20-годишни.

Възрастта се отразява върху лицето на всяка жена по различни начини. И въпреки че много зависи от генетиката, спокойно можем да кажем, че съществуват модели на процеса на стареене. След 25-годишна възраст се появяват първите тъмни кръгове под очите. След 30-годишна възраст назолабиалните гънки стават забележими. След 40-годишна възраст забележими стават бръчките по челото, около носа и в ъглите на очите. След 45-годишна възраст постепенната атрофия на мастната тъкан става причина за намаляване обема в областта на скулите и на бузите. След 50-годишна възраст веждите „натежават“ и се появява „увисналият“ клепач. След 60-годишна възраст се засилва птозата на меките тъкани на лицето, веждите и горните клепачи, а върху лицето се появяват дълбоки бръчки.

Да, всички знаем, че бръчките са първият знак за стареене на кожата, те са резултат от загубата на плътност, най-вече в дермата и епидермиса. Докато тази тъкан изтънява, тя образува малки пукнатини по кожата, придружени с леко отпускане на тази повърхност.

Съществуват четири типа бръчки

Дехидратирани линии. В основата на клетъчния обмен е водата. Но дори да изпиете три литра вода на ден, до кожата стигат едва 10% – тоест, 300 мл, които бързо се изпаряват. Хидратацията си остава ключов фактор в грижите за кожата. С годините обаче и под влиянието на околната среда, водата в различните слоеве на кожата се изпарява, което води до загуба на еластичност на епидермиса и дермата. Тези бръчки се появяват около 30-годишна възраст и се смятат за „най-безобидните“.

Мимически бръчки. Тези бръчки са в резултат от повтарящи се мимики и се наричат механични. Не е трудно да се досетите кои са те – вертикалните линии между веждите, когато се мръщим, множеството успоредни хоризонтални бръчки по челото при повдигане на веждите, както и така нареченото „ветрило“ или „кокоши крак“ от бръчици, в ъгълчетата на очите при смях.

Отпуснати бръчки. С годините компонентите в епидермиса и дермата намаляват (колаген, еластин, хиалуронова киселина). Това се дължи на намаляването на синтеза им, както и тяхното увреждане. Гравитацията е друг фактор, който причинява отпускане на тъканта. Появяват се бръчки по различно време, в зависимост от гените на всеки отделен индивид.

Фотостареене (бръчки, причинени от UV-лъчите). Продължителното и често излагане на UV лъчи са причината за тези бръчки. Те се задълбочават и оставят кожата отпусната – както в зоната на лицевия контур, така и на шията и деколтето. Това явление е познато като слънчева еластоза.

Как да се справим с тази карта от линии върху лицето ни, показваща колко сме се усмихвали или мръщили, колко пъти слънцето ни е галило с лъчите си, колко пъти сме забравяли или пропуснали да сложим слънцезащитен крем, колко умора, стрес и недоспиване са се натрупали с годините, до каква степен сме неглижирали хидратацията, грижата, избора на правилни козметични продукти?

Не е лесно и няма едно едно конкретно решение. Не съществува магическа пръчка в борбата с бръчките. Говорим за комплекс от важни и ключови както за кожата, така и за здравето ни грижи – хидратация, ежедневно използване на фотозащитни продукти, подходяща за нуждите на лицето ни козметика, здравословен хранителен режим, много сън, по-малко замърсяване и стрес.

Споделяме тук с вас хидратиращата маска за лице на Хали Бери, в случай, че искате да опитате нещо саморъчно направено вкъщи. Но ако нямате време за подобни звездни експерименти, просто не забравяйте да залагате на много течности и ежедневна хидратация на кожата.

Всички знаете колко тежки може да са последствията за лицето ни от прекомерно излагане на слънчева светлина. Имайте предвид, че факторът на защита в продуктите за лице не трябва да пада под 15. Дори да сте почернели вече. Това е и минимумът, при който може да се избегне появата на бръчки. И не забравяйте, че дневният крем със SPF за градски условия не заменя слънцезащитния. Целта на първия е борба с фотостареенето и замърсяването.

В битката с бръчките неоценим помощник е серията CICA-FILLER на лаборатории Lierac, която е създадена в следствие на последните проучвания в областта на противостареещата грижа. Целта е запълване на бръчките и наподобява действието на възстановяващите механизми за корекция на всеки тип бръчки.

Особено внимание искаме да обърнем на една от активните съставки в серията - Бакухиол Про-колаген. Тя е от ново поколение, по-ефективна от ретинола при синтеза на колаген, без странични ефекти (раздразнение, фотосензитивност и т.н...) Тази 100% натурална молекула е извлечена и пречистена от семена на Psoralea corylifolia (Индийско аюрведично растение). Останалите активни съставки са бръшлан-хвощ-шапиче (комплекс, който допринася за еластичността на кожата), хиалу-3 концентрат (запазената марка на LIERAC, върху кожата той действа изглаждащо, запълващо и подхранващо) и ботулиноподобен хексапептид (ограничава свиването на мускулите, които причиняват експресивните бръчки). Събирайки всички тези съставки, уникалната формула се грижи за синтеза на колаген, изглаждането на кожата, запълването на бръчките и поддържането на еластичността на кожата.

Серията включва противостареещ възстановяващ серум, гел-крем и възстановяващ противостареещ крем

„Без значение какво правя, никога няма да изглеждам като 20 или 30-годишна. Затова просто искам да изглеждам страхотно за 50-годишна. Правя упражнения, храня се здравословно, полагам огромни грижи за кожата си. Според мен най-разумният начин да остарееш е като го приемеш. Старостта е факт и нито аз, нито който й да е друг има голям избор в това отношение, нали“, споделя и Синди Крауфорд.

Не е нужно да търсите вечната младост, направете всичко възможно да остареете красиво.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР