Куала Лумпур

Един от най-примамливите метрополиси на Югоизточна Азия

Любомир Василев 30 June 2020

Разположен в точката на пресичане на две реки, Куала Лумпур на малайски буквално означава „кално сливане“. Но този бързо развиващ се град със своите своенравни небостъргачи, страхотна кухня и неспирен нощен живот постепенно се превръща в един от най-примамливите метрополиси на Югоизточна Азия.

Основаният през 1857 г. Куала Лумпур е пълен със странни съпоставяния. Старите кафенета са подредени под футуристични магистрали, призивите за молитва към вярващите идват от модерни кули от стомана и стъкло, а различните етнически групи - малайци, китайци и индийци, се разхождат в лъскавите молове. Всичко това придава на града космополитно усещане без аналог в региона.

Столицата на Малайзия е еклектичен център, съчетаващ много култури. Международното търсене на различни кухни е трансформирало местните деликатеси. Тъй като градът е транзитна точка за света, той е поканил и приютил много нови вкусове и аромати.

Представете си френски пухкав крем, приготвен с японска прецизност и изпълнен с местния аромат на дуриан (екзотичен плод, характерен за Югоизточна Азия). Куала Лумпур е един от градовете, в които се яде превъзходно. Тук може да се намери най-доброто от индонезийската, тайландската и безбройните регионални китайски кухни. Въпреки че градът се хвали със своите звездни готвачи, най-добрата храна може да се опита на hawkers - уличните открити кухни.

Най-известният пазар на храна Джалан Алор отваря в 14 часа, примамвайки с цвъртящи в уок нудли, прясно задушени морски дарове и изключителни меса на барбекю. Това продължава до късно през нощта.

Въпреки усилията на правителството да ограничи продажбата на алкохол чрез налагането на висок „данък на греха“, баровете тук процъфтяват. Най-популярна е улицата „Чангап Букит Бингтанг“. Подобно на други градове в Югоизточна Азия, Куала Лумпур е пълен с молове. Голяма част от нощния и гастрономическия живот е именно в тях и това е напълно разбираемо заради средната температура от почти 30 градуса и 85-процентната влажност на въздуха. Ако не сте запознати с кухнята на Малайзия, тя прилича много на индонезийската, като разчита до голяма степен на аромати от арабската кухня поради дългогодишните връзки на страната с Османската империя. Ориз, пресни билки и подправки са в основата на местната кухня, като традиционните ястия включват къри, яхнии и ястия с пържен ориз.

„Тамаринд Спрингс“ е много приятен ресторант, намиращ се в горския резерват Ампанг на около 15 минути от града, и създава усещането за романтична вечеря на свещи по средата на джунглата. Кухнята на награждавания ресторант се оглавява от тайландския шеф Уонди, който се гордее, че използва най-пресните и екзотични подправки в своите ястия. Менюто включва виетнамско пържено песто и хрупкава глава от змиорка, телешко Уагю и пържен в уок пикантен костур.

„Чилантро“ е може би най-изисканият ресторант в Куала Лумпур. Японският шеф Такаши Кимура пренарежда модерната френска кухня, добавяйки японско влияние. Месото на хранено със зърно агне се съчетава с мисо и фоа гра. Чисто френските вкусове получават умел съвременен обрат. Само за 50 щатски долара може да се опита дегустационното меню, което е съвсем добра оферта, имайки предвид високото качество на храната.

„Лафит“ е френски ресторант, разположен в красивия хотел „Шангри-Ла“. Ръководен от френския готвач Оливие Бистре, преместил се наскоро в Куала Лумпур от едноименния хотел в Истанбул, той обогатява модерната френска кухня с усещането за ориенталски привкус.

Ли Йен е международно признат китайски ресторант, разположен в хотел „Риц-Карлтън“. Името му означава красива градина. Съчетава добрата кухня с прекрасен дизайн, нещо рядко срещано в обикновените китайски ресторанти. Той е известен с най-добрия дим сум, приготвен от посветения на дим сум културата Там Гуан. Задължително е да се опитат печените ребра с китайски чаени листа и крем от авокадо.

Не мога да не спомена ресторанта, направил ми най-ярко впечатление по отношение на традиционната кухня. Намиращ се в ризорта Four Seasons на близкия остров Лангкави, ресторант „Икан-Икан“ (в превод Риба-Риба), представя кухнята на Малайзия по начин, който дава най-добра представа за тази кулинарна култура въобще. Ресторантът гарантира използването на автентични подправки от острова, морски дарове, уловени от местни рибари, и меса, грижливо подбрани от малки локални производители. Изграденият в типичния за традиционните малайзийски къщи стил „лимас“, това е едно от най-добрите неща, което може да ви се случи тук, а приготвените на откритата скара на дървени въглища телешки и пилешки шишчета „сатай“ гарантират, че вашето прекарване в Малайзия няма да бъде забравено скоро.

Spaghetti Kitchen препоръчва/

Tamarind Springs
Cilantro
Lafite
Li Yen
Ikan-Ikan

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР