Царството на минералите

Новото е добре забравеното старо. Може би трябва да си го припомняме всеки път, когато в бюти индустрията се лансира поредната тенденция. Така се случва и с минералите, които са сред хитовите съставки в козметичните формули за грижа за кожата. Но знаем ли каква е ролята им?

Люба Вангелова 11 July 2020

В Древен Египет, освен че са знаели как да оцветят драматично клепачите си, смесвайки олово на прах с мед и овча лой, са имали ясна представа как да се грижат за кожата си. Писанията са документирали как жените стривали камъни, получения прах смесвали с вода, мляко или растително масло и нанасяли сместа върху кожата на лицето си като маска. Цветът на лицето се изяснявал, а горният слой на кожата се изчиствал, за да разкрие мека и кадифена повърхност.

В наше време на подобна популярност се радват полускъпоценните камъни в козметиката, както и морските минерали. В тях се съдържат микро- и макроелементи, които защитават кожата от свободните радикали и забавят значително остаряването й. И все пак някои минерали откриваме в козметиката по-често от други.

По мед и масло

Като начало трябва да изясним за какви форми на минералите става дума. В козметиката се използват както някои естествени видове в прахообразно състояние, така и специално синтезирани. Ако раздробите на прах който и да е минерал, не означава, че може да го нанесете върху лицето си – частичките му не биха могли да пробият защитната епидермална бариера. Затова са именно синтезираните биоактивни форми, които лесно проникват през кожата.

Ако искаме да въздействаме на дълбоко клетъчно ниво, ще ни трябват минерални вещества във вид на соли, сулфати, фосфати и други химични съединения. Причината е в това, че сами по себе си минералите са неактивни и не се усвояват от тъканите на организма. В козметиката те най-често са представени от няколко „гастролиращи“ микро- и макроелемента: магнезий, силиций, калций и цинк, които действат на принципа на хранителните добавки и подпомагат важни процеси в кожата.

Литотерапията (лечение с кристали и камъни) съществува от древни времена, но и до днес не е призната за официална наука. Това не пречи на хората да поставят кристали във водата например, за да подобрят свойствата й и да обогатят състава й. Всички наши органи и системи, включително и кожата, изпитват постоянна нужда от дълъг списък с микро- и макроелементи, за да се възстанови физиологичното равновесие.

Списък с фаворити

Някои от минералите в биодостъпната им форма са истински любимци в козметиката.

Калцият помага да усещаме кожата си плътна и силна, с достатъчно влага в нея. Той регулира процеса на изчистването на епидермиса от мъртвите клетки. Помага за балансираното производство на себум и намаляване на пърхота.

Силицият се оказва важен минерал за основни процеси в кожата – помага за синтеза на хиалуроновата киселина, стимулира работата на фибробластите, облекчава регенерацията на дермата и епидермиса, регулира клетъчния метаболизъм, повишава синтеза на колаген и еластин, защитава от загуба на влага и уплътнява кожата.

Магнезият е четвъртият най-срещан минерал в човешкия организъм. Необходим е за образуването на здрави колагенови влакна и има противовъзпалително действие. При добавянето му в козметиката увеличава антиоксидантните й качества.

Мед – защитава кожата от ултравиолетовото излъчване, регулира работата на мастните жлези, стимулира съзряването на колагена, отговорен е за поддържането на еластичността и плътността на кожата. При недостига му може да се появят нарушения в пигментацията на кожата и на косата.

Минералите в състава на морската вода са родствени с тези в състава на човешката кръв. Балансът им в нея помага за поддържането на здрава кожа. Морските екстракти включват в себе си рекорден списък от полезни елементи: магнезий, калций, калий, йод, желязо, мед, цинк, сяра, манган, силиций, бром, селен. Те се абсорбират добре през кожата и й влияят стимулиращо и регенериращо, като й осигуряват кислород и подхранващи вещества.

Глина и вулканична пепел

Освен скъпоценни и полускъпоценни камъни (турмалин, елмаз, малахит, хематит) в козметичните формули активно се използват и глина, и вулканична пепел, в чийто състав също влизат минерали. Те взаимодействат с повърхностния слой на кожата, но влияят и на по-дълбоки нива, стимулирайки обновяването на клетките. В състава на козметиката се използва само бялата вулканична пепел, която контролира работата на мастните жлези и е идеална за грижата за проблемна и мазна кожа. Освен това тя намалява възпаленията и зачервяванията, свива порите и подобрява микроциркулацията, възстановява минералния баланс на кожата.

Вулканична пепел може да откриете често в състава на маски, ексфолианти, почистващи продукти и кремове. Глината включва в състава си няколко минерала и има изразени противовъзпалителни, почистващи и тонизиращи свойства, извежда токсините от кожата. Обикновено влиза в състава на маски, шампоани и кремове.

Природни форми

Поклонниците на натуралните съставки избират минералите не само заради произхода им. Всъщност минералите имат една по-интересна страна от тази да стимулират и регенерират кожата. Околната среда, замърсеният въздух, тежките метали и химичните агенти  в течение на деня оказват крайно негативно въздействие върху кожата. И именно тук е ролята на козметиката с минерали – те работят като абсорбатори и защитници, като притеглят към себе си вредните частици и замърсявания и не допускат навлизането им в дълбочина. Именно поради тази причина минералите често са част от формулите на почистващите продукти.

Минералите служат много добре на притежателите на мазна и проблемна кожа, склонна към повишено отделяне на себум. Те абсорбират излишната мазнина, намаляват активността на патогенните бактерии и нормализират работата на мастните жлези. Тъй като минералната козметика е създадена на основата на минерали и неорганични пигменти, съществуващи в природата, тя е изключително чист естествен продукт, който може да подарите на кожата си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР