По следите на изгубеното време

Когато през пролетта на 2017-а наследниците на парижанката Соланж Божирон отварят за първи път вратите на апартамента й в близост до площад „Пигал“, откриват истинска съкровищница

Краси Генова 20 June 2020

Хамиш Боулс

Снимка: музей джовани болдини, ферара

Една от най-прочутите френски куртизанки мадам Март де Флориан умира в далечната 1939-а и завещава на дъщеря си Соланж своето най-голямо богатство – апартамента и колекцията си от ценни притежания, между които портрет, рисуван от любимия художник на жените в Париж – италианеца Джовани Болдини (историята е подробно описана в романа на Мишел Гейбъл „Парижкият апартамент“, издание на „Софтпрес“).

Три години след смъртта на майка си Соланж решава да напусне Париж и да се установи в Канада, без да сподели с никого от приятелите и роднините си за шедьоврите в апартамента. Портретът на майка й, рисуван от Джовани Болдини, сега е оценен на 1,8 милиона британски лири и е една от причините светът да заговори отново за най-романтичния и нежен художник във френската столица от онази епоха. Мълвата гласи, че когато зърнал мадам Флориан на изискан бал в Париж, Болдини мигновено попаднал в мрежата на чара и великолепието й. Скоро се превърнал в един от многобройните й ухажори и любовници, а списъкът бил дълъг и внушителен. Премиери и президенти на Франция обожават мадам Флориан и поддържат изискания й живот на високопоставена куртизанка. Джовани Болдини е сред малкото артисти, с които красавицата се среща, но именно той оставя за поколенията най-красивия й портрет. Рисува я през 1888-а, когато тя е на 24 години и е в разцвета на силите си.

Разбира се, че разбива сърцето му и страдащият с месеци млад художник се впуска в работа, за да излекува любовните си рани.

В портрета, който Болдини подарява на неустоимата си любовница, той е дал истински полет на въображението и страстта си, смята специалистът по аукциони Оливие Шопен-Жанври. „Картината, която намерихме в апартамента на мадам Флориан, е изящен и красив Болдини. Той е бил известен като поета с четката сред жените, които е преследвал и обожавал, а е имал още щастието и късмета богатите им съпрузи да са сред най-платежоспособните му клиенти!“

Въпреки че е роден в италианския град Ферара (родно място и на филмовия гений Микеланджело Антониони), Джовани Болдини (1842–1931) прекарва по-голямата част от живота си между Париж и Лондон. Талантът и деликатността на четката му впечатляват силно френската и английската аристокрация и той рисува портрети на някои от най-знатните дами на века. Измежду тях са лейди Холънд и графинята на Уестминстър. В Париж се запознава и сприятелява с френския художник Едгар Дега, който му проправя пътя към висшето общество в Града на светлините.

Към настоящия момент най-голямата колекция с картини на Болдини се намира в родния му град Ферара, където е и музеят „Джовани Болдини“. Интересно е влиянието му върху дизайнери като Кристиан Диор, Джорджо Армани, Джон Галиано и Алекзандър Маккуин. Връзката между Болдини и модата изследва в луксозна монография модният журналист Хамиш Боулс, който сравни таланта на художника с изяществото на Кристиан Диор. „Джовани Болдини обича жените и тази любов превръща картините му в истинско изкуство. Изкуство, което вдъхновява водещи модни дизайнери да оставят своята следа в любовната поезия на Болдини, оцеляла във времето и страстите!“ – коментира в предговора Боулс.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР