Моля те, престани да ми говориш за тампони

За милиони жени по света има един период в месеца, свързан с физически дискомфорт и болки. Българката Валентина Миланова е намерила начин да облекчи това неприятно преживяване. Тя създава нов вид дамски тампони с болкоуспокояващ ефект, които вече се продават в Лондон и променят стандартите за женската хигиена

Емил Янчев 15 June 2020

Тампоните са изобретение, което почти не се е променило от първата му модерна версия, излязла на пазара през 30-те години на миналия век. „Жените до голяма степен са изолирани от медицинските иновации. И до ден днешен при създаването на медикаменти, включително обезболяващи и приспивателни, не се правят тестове върху жени. Ние се опитваме да променим това“, обяснява Валентина идеята, с която създава компанията си Daye.

Пътят й минава през Виена, университет в Англия и Лондон, но началото на проекта е в София. По това време тя все още е само на 23 години. Докато търси идеи за бизнес в Северозападна България, научава, че районът в един период е бил най-големият производител и износител на индустриален коноп в света. „Отидох в Националната библиотека и намерих всякакви стари текстове за индустриалния коноп, от които разбрах, че той има по-добри абсорбиращи свойства от памука и е с потенциала да бъде болкоуспокояващ. Разбрах, че бих могла да съчетая двете“, спомня си Валентина.

Освен идеята да бъде създаден тампон от ново поколение, на младата дама й хрумва да добави към продукта и веществото канабидиол (CBD), което има ефект срещу болка и възпалителни процеси.  „Досега не е имало специално разработен продукт, с който ние, жените, да се справяме с менструалната болка. Има ибупрофен и аналгин, но те не са конкретно разработени за тази цел“, допълва Миланова.

Използваното вещество се извлича от цветето на индустриалния коноп. При процеса от него се премахва съставката тетрахидроканабинол (THC), която е в основата на марихуаната. Психоактивното вещество обикновено се добива от друга разновидност на растението, където то е в по-големи количества.

Когато споделях за намеренията си, реакциите бяха: Това е тъпа идея. Ако беше толкова добра, някой досега щеше да се е сетил.
Лекари обясняват, че приемането на CBD през вагиналния канал е един от най-бързите начини то да навлезе в организма, тъй като там са разпожени най-много рецептори. Освен това е и един от най-безопасните начини, тъй като веществото не навлиза директно в кръвта, а минава през кръвоснабдяването на яйчниците, матката и влагалището. Целта е проблемът да се атакува по по-удобен и естествен начин.

Към продукта е добавено конопено масло, което има и друго свойство – образува защитен пласт около него, който ограничава отделянето на влакна и намалява риска от бактериални инфекции. Тампоните са направени от органични фибри на индустриалния коноп, с идеята да се разграждат напълно в природата, а това важи и за опаковката на продукта, за която се използват материали като биопластмаса и рециклирана хартия.

Пътят към върха

За да стигне до собствена компания и иновационни разработки, Валентина поема нещата в свои ръце отрано. Когато е на 16, заминава за Австрия и работи като детегледачка, за да изкара пари за образование. След това заминава за Великобритания, където започва да учи три специалности едновременно – бизнес, икономика и право. Продължава с магистърска програма по международно и търговско право, тъй като получава стипендия, но няма намерение да започва кариера в тази област. „Университетът ми позволи да завърша бакалавърска програма за 2 години и магистърска за 9 месеца. Позволи ми да не си взимам никакви почивки, да имам лекции всеки ден и да завърша по-бързо. Нямах много пари и спестявах от наем, който беше най-големият ми разход“, разказва Валентина.

Първите разходи по собствената си компания Daye покрива със заплатата си и с кредитни карти. „Работех в един инвестиционен фонд в Лондон. Напуснах през септември 2018 г. Тогава намерих и първата инвестиция за компанията. Сега сме 25 души, имаме представител и в Ню Йорк“, разказва тя.

В началото не получава особена подкрепа: „Когато споделях за намеренията си, реакциите бяха: „Това е тъпа идея. Ако беше толкова добра, някой досега щеше да се е сетил“ и „Моля те, престани да ми говориш за тампони“. Събрах смелостта да кажа на майка ми какво правя чак след като направих първата обиколка за инвестиции“.

Един от създателите на Харвардската програма в България и иноватор в областта на биопродуктите Кирил Петков обаче вижда потенциал в идеята и подкрепя Миланова. „Той много ме окуражи и до днес ми помага. Кирил може би беше първият човек, който повярва в тази идея, в компанията“, споделя Валентина.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР