Как се променя светът на модата в условията на пандемията

Александрина Петрова 28 May 2020

Снимка: Getty Images

В света на модата всичко е станало толкова динамично, че докато се завъртим в новите си дрехи, дизайнерите вече ни предлагат колекции за следващата година.

Седмиците на модата ставаха все повече и повече, а модните къщи неуморно произвеждаха нови и нови колекции, като винаги трябваше да мислят с няколко хода напред.

Индустрията отдавна копнееше за промени, а пандемията само ускори този процес. Сега, когато тези промени са не просто желателни, а необходими, големите дизайнери решиха да вземат нещата в свои ръце.

Джорджо Армани планира да създава колекциите си, без да се позовава на определени сезони. Дрийс Ван Нотен се застъпи твърдо за коренна промяна в модния календар. Алесандро Микеле пък заяви, че модна къща Gucci вече ще представя само две колекции годишно, вместо обичайните пет.

Така големите творчески умове, стоящи зад модните гиганти, ще имат повече време да разгърнат въображението си и да представят по-мащабни и стойностни проекти. Краткото време, което бе налагано за разработване на колекциите в стария моден график, несъмнено оказва влияние. Предстои да видим още колко големи имена в индустрията ще последват този пример.

Карло Капаса, президент на италианската Модна палата каза, че решението на Микеле е чудесно и вдъхновяващо, а сега е моментът дизайнерите да експериментират и да донесат нужната промяна.

Изобилието от колекции неминуемо води до намаляване на цената на дрехите. Сега, когато те ще бъдат представяни само на две модни седмици годишно, стойността им ще се вдигне.

„Картините на Пикасо не се изхвърлят, когато остареят. Защо дизайнерските творби да бъдат изпратени в забвение, само след един-два сезона? Та тези дрехи са изкуството на техните създатели! Те са художниците в модата. Новите промени ще върнат тази ценност в модния свят, ще върнат лукса на модните къщи“, заяви Алесандро Ферери, изпълнителен директор на The Style Gate пред модната платформа WWD.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Alessandro Michele (@alessandro_michele) on

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР