Дали Мона Лиза ще покрие щетите от пандемията във Франция?

eva.bg 21 May 2020

Макар изкуството и културата да са изконна ценност, по време на икономическа криза тези ценности могат рязко да се пренаредят.

Коронавирусът и последвалата изолация поставиха началото на световна криза и тежки загуби, с които в момента всяка държава се опитва да се справи. Във Франция дори се появи сериозно предложение за това най-известната картина на Леонардо да Винчи – „Мона Лиза“, намираща се в Лувъра – да бъде продадена за 50 милиарда евро и да избави моментално Франция от кризата.

Това предложение бе дадено от френския бизнесмен Стефан Дитенген, основател на агенция Fabernovel. Той поднесе тази идея в интервю за изданието Usbec & Rica.

Според него Франция трябва да се лиши от семейната си реликва, в името на общото благо: „Трябва да продадем картината за най-малко 50 милиарда евро. Всеки ден губим милиарди, кризата далеч не е приключила“, каза той.

Дитенген твърди, че загубата на картината няма да бъде от огромна културна вреда за страната, тъй като Франция има толкова много обекти на културно наследство, с които може да се похвали. Той заяви, че това не са измислени милиарди и те трябва да бъдат платени. Затова, ако се продава „Мона Лиза“, то това трябва да се случи на безумно висока цена. „Само така транзакцията ще има смисъл“, казва Стефан.

Дали ще се задвижи подобна сделка и дали френската нация няма да протестира, предстои да видим. Засега е потвърдено, че картината лесно може да бъде откарана и предадена, щом веднъж се постигне разумно споразумение за цената й. Дитенген предлага също шедьовърът на Да Винчи да се използва като криптовалута, за да се улесни продажбата му. Ако това бъде направено, Франция и Лувърът все пак ще могат да имат контрол над всичко, което се случва с „Мона Лиза“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР