Италия премахва ограниченията за влизане и излизане от страната

eva.bg 17 May 2020

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте обяви облекчаване на карантинните мерки, свързани с коронавируса.

Конте каза в своето изявление, че властите поемат риск, като отслабват ограниченията, но са решили да позволят излизанията и влизанията в страната от трети юни.

Влизащите на италианска територия няма да бъдат поставяни под карантина. Ограниченията за влизане и излизане може да се запазят за определени територии, само ако епидемията го налага. Онези, които са дали положителен тест за COVID-19 или са влизали в контакт със заразен, все още трябва да спазват карантината.

Въпреки това, вече има светлина в тунела за жителите на Италия - на 15 юни там се очаква да бъдат отворени театрите и кината, а на 25 май – плувните басейни и спортните центрове.

Италианците ще усетят разхлабването на мерките още този понеделник (18 май), тъй като ще отворят магазини и ресторанти. Разбира се, пак ще трябва да се спазват мерките за дистанция и да се избягват струпванията на едни и същи маси, но все пак хората ще могат да изпият кафето си на място, различно от дома.

„Да, премерихме риска в решението си и сме наясно, че кривата на заразените отново може да тръгне нагоре. Но трябва да поемем този риск – иначе никога няма да можем да продължим с живота си. Не можем да си позволим чакането за разработването и разпространението на ваксина.“, заяви Джузепе Конте.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР