Неговата кожа

Козметично равноправие, или има ли унисекс бюти фронт, на който да воюваме заедно?

Люба Вангелова 16 May 2020

Днес много активисти се опитват да ни убедят, че полът е само модел на поведение и ако трябва да има разделение, то няма да е само на два пола. Веднага цитираме и имена на последователите на тази теория – Майли Сайръс, дъщерята на Стинг Елиът Съмнър, Руби Роуз.

Унисекс днес са освен дрехите, също и доста парфюми, а дори и грим продукти. Всеки сезон сме свидетели поне на едно модно шоу, в което се чудим дали по подиума крачат мъже или жени. Дизайнерите махат грима от лицата на моделите, а момичетата се подстригват като момчета.

Героят на Вирджиния Улф от едноименния й роман „Орландо“ все още служи за творческо вдъхновение с харизматичната си и ексцентрична бисексуалност. Поетът Орландо в един момент от живота си е 16-годишен поданик в двора на кралицата, а в следващия – почетната съпруга и майка лейди Орландо. В превратния си живот се облича като достопочтен джентълмен, но и като по-малко морална лейди.

Днес безполовият признак е знак за съществуването на подобен сюжет в реалността. Докато модната индустрия бавно и полека се отказва от подобно разделение, козметичната все още го следва.

Как стоят нещата с gender free категорията в козметиката за грижа за кожата?

От момента, в който бюти рутината влезе като задължителна в мъжкото ежедневие, нашите кремове и серуми започнаха да свършват по-бързо. Но кожата не може да бъде измамена, а понятието унисекс за нея остава непознато. Учените доказват, че разликата в козметиката за мъже и за жени излиза извън рамката на розовото и сивото бурканче. Според Mintel – най-голямата английска изследователска компания за козметичните тенденции – 64% от мъжете все още не смятат, че грижата за кожата им е важна. От другата страна на бюти барикадата обаче стои т. нар. груминг козметика, чиято концепция стъпва на теорията, че козметиката за мъже се отличава от тази за жени по загадъчната си алхимична формула. Дерматолозите по този въпрос са единодушни и твърдят, че козметиката има „пол“. Най-големият орган в човешкия организъм е особено чувствителен към мъжките и женските хормони. Мъжете имат далеч по-високо ниво на тестостерон, който прави кожата с до 25% по-плътна в сравнение с женската. Така че без специални съставки и високотехнологични формули грижата за нея не би била подходяща. И не очаквайте чудеса от овлажняващия серум на жена ви. По-лошо положението с кожата ви няма да стане, но и по-добро също.

ХОРМОНИТЕ

Кожата МУ
Основният мъжки хормон тестостеронът е отговорен за плътността на мъжката кожа и за това да има тя повече мазнини. Любопитното е, че мастните жлези по кожата на мъжкото лице са по-малко, отколкото по женското. Но пък за сметка на това работят по-активно, което е причина за по-широките и видими пори. Затова почистващите продукти за мъже е добре да съдържат глина или салицилова киселина, които ексфолират и почистват в дълбочина. Задачата им е да премахват излишния себум по кожата и ефективно да я освобождават от мъртвите клетки на повърхността й.

Кожата Й
На естрогена – основния женски хомрон – дължим „истерията“, в която изпада кожата ни седмица преди менструацията. Тогава все пак се случва излишъкът на тестостерона. ПМС и намаляването на нивата на естрогена причиняват появата на акне и ускоряват работата на мастните жлези. Тук обаче грижата се различава съществено от мъжката – в тези дни не трябва да посягате към почистващите продукти със съдържанието на масло, а да преминете към такива с текстура на пяна, които изсушават кожата. Освен това е необходимо да поддържате „правилното“ количество на естествени бактерии в кожата с помощта на пробиотици – засягаме темата за екосистемата на кожата, която днес е доста популярна.

PH НА КОЖАТА

Кожата МУ
Кожната бариера (повърхностният слой) се състои от себум, млечни киселини и аминокиселини. Именно те създават и pH баланса на кожата, който трябва да се колебае между стойностите 4 и 6. Ако се повиши, кожата става по-суха, ако се понижи – появяват се възпаления. pH на мъжката кожа изначално е по-ниско, но от друга страна, епидермисът й е по-плътен, което прави защитната бариера по-устойчива и позволява задържането на повече влага. На практика това означава, че овлажняващият крем, без който днес нито една кожа не оживява, в своя мъжки вариант трябва да съдържа масла и да притежава матиращи свойства.

Кожата Й
При женската кожа е важно кисело-млечният баланс да бъде с по-висок показател от този на мъжете. Неслучайно тя е и по-склонна към сухота. С времето нивата на производство на себум намаляват (докато при мъжете на практика не се променят), а това означава, че кожата остава без липиди, които са необходими за задържането на влагата, както и за защитната бариера. Изходът са кремове и серуми за лице със серамиди, които укрепват клетките и кожната бариера, както и продукти, съдържащи мастни киселини (линоленова, линолова, арахидонова), които предотвратяват загубата на влага. Струва си да държите те да присъстват в състава на козметиката ви.

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

Кожата МУ
Опитът показва, че мъжете предпочитат да използват по-малко количество козметични продукти и те да бъдат многофункционални. Но има една безспорна територия, в която и най-закоравелият мачо се предава – брадата! Средно мъжете се бръснат около 16000 пъти за целия си живот. Освен механичното дразнене този процес засяга още фоликулите и създава проблем като враснали косми. Спасението е в ексфолиантите, които разтварят мъртвите клетки и почистват кожата в дълбочина. Освен това козметиката за брада е с лека текстура и противовъзпалителни съставки като алое вера и водорасли.

Кожата Й
Женската кожа е нежна. Затова жените търсят продукти за грижа, които не съдържат консерванти, а минималното количество активни съставки в тях с годините нараства. Но никога не се ограничават само с използването на един продукт. Дори обратното – рискуват често с предозиране. Тяхната козметична диета се „ограничава“ до почистващ продукт, серум и крем с SPF (и то само за около седмица-две).

ОСТАРЯВАНЕ

Кожата МУ
След 30-годишна възраст и мъжете, и жените започват да губят по около 1% колаген на година (ето го и дългоочакваното бюти равноправие!). Но количеството на колаген и еластин намалява значително по-бавно в мъжката кожа, което означава, че младостта в нея се запазва по-дълго. Друг бонус е, че тя доста по-лесно понася активните антиейдж компоненти като ретинол например. Така че след 30 години мъжете смело може да включат тази съставка в козметиката си – най-добре в нощната грижа, а през деня остава условието да нанасят крем с SPF за защита (тъй като ретинолът повишава фоточувствителността на кожата).

Кожата Й
Издайническите признаци на възрастта, които развалят настроението на нежния пол, бележим с цяла поредица понятия като бръчки, сухота, пигментация, намалено производство на колаген и еластин... Хормоналните изменения също идват на висока цена. Само си представете – жените губят до 30% от колагена си в първите 5 години след менопаузата заради намаляването на естрогена. Що се отнася до ретинола, за разлика от мъжете дамите трябва да внимават с тази съставка – да я въвеждат в бюти рутината си с минимални дози и да правят кратки курсове под мощното прикритие на SPF. В противен случай раздразненията по кожата са гарантирани.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР