В дома на Елиза Токева & Алекс Иванчев

Невена Дякова 19 April 2020

Снимка: личен архив

С Елиза се познаваме от няколко години. Повод за първата ни среща беше интервю, последвало откриването на old is new, една от задължителните кулинарни спирки на ул. „Ангел Кънчев“  в София, която предлага на посетителите си и доста „храна за душата“ - под формата на често организирани арт ивенти…

Няколко години след тази среща, обща компания размина отново пътищата ни и така, моя милост (без Айрин) се озова в дома на една от най-цветните и модерни софийски двойки.

Те не обичат да афишират връзката си и рядко говорят за нея в публичното пространство. Специално за eva.bg обаче актрисата Елиза Токева и партньорът й небезизвестният шеф-готвач Алекс Иванчев отвориха вратите на общия си дом, който са обзавели с любов, с отношение към детайла и всеки ъгъл, от който, излъчва много, ама много уют.

 Кога открихте апартамента и разбрахте, че е вашето място?

Апартамента открихме сравнително бързо и наскоро се нанесохме. Мисля, че не сме търсили повече от 3 месеца. Помня добре първия път, когато влязох вътре, и веднага получих усещането: „Еййй, това е мястото!“. Много ми хареса разположението, това че има високи прозорци и тераса, която го обгражда изцяло. Разбира се, височината изигра важна роля. Винаги съм мечтала за голяма тераса с гледка от последен етаж и ако може - да няма пердета. (Смее се.) Наистина обожавам чувството на свобода, да си най-отгоре и да наблюдаваш като птица. В нашия случай гледаме и към Витоша, което допринася за пълната идилия.

На какъв етап беше реализиран, когато се сдобихте с него?

Апартаментът беше готов и обзаведен. Не е трябвало да изграждаме нищо наново, но сменихме изцяло стила, както и мебелите. Всъщност нищо не остана от стария вариант, освен плочките и подът. Аз много държах да имаме акцентиращи стени в стаите. В спалнята се спряхме на тъмносиньо, за да може след време да реализирам мечтан проект - съзвездие (много обичам и съм запалена по астрологията и астрономията). А в хола избрахме много приятен military green нюанс - там по-скоро преобладава земната гама цветове. Естествено тези уж толкова малки промени веднага допринесоха апартаментът да се промени тотално.

                                          

В мебелировката ви се усеща част от вайба на old is new, подобна ли беше концепцията при подбора на мебели/декорации и тук?

Да, определено! Въобще откакто се появи old is new в живота ни (като философия дори) много неща се промениха. Постоянно използваме стари предмети, които преобразяваме и им намираме чисто нова функция. Друг път са нови, но не ни харесват достатъчно и ги пипваме оттук-оттам. Обичам да обвързвам всичко с история и да търся малко повече от това просто да съчетая някакви предмети, цветове или възглавници добре. За мен всяко помещение трябва да говори само за себе си, за да разбера и усетя накрая къде ме отвежда то. Отделно се запалих по пясъчните часовници (може би заради логото на old is new) и както ти бях разказвала преди спрях да нося ръчен часовник. Оттогава времето доби съвсем друг смисъл за мен. А самите пясъчни часовници, се оказаха и страхотен аксесоар за дома!

Какъв е произходът на любимите ти мебели у дома? (Когато им гостувах, прекарахме повечe време на прекрасната тапицирана кушетка (правена е лично от Алекс!), върху която Елиза бе подредила няколко възглавници с ярки принтове, срещу които пък имаше страхотен плюшен пуф в тъмнозелено.)

                                       

Не сме се спирали на определени марки, тъй като повечето мебели направихме сами с помощта на приятели. Фен съм на ИКЕА и JYSK, тъй като много харесвам скандинавската култура и стил. Много смешно и в същото време много важно за мен беше откъде ще пием вода, тъй като усетих, че в апартамента чешмяната няма добър вкус. Родителите ми обожават водата (във всичките й състояние) и предадоха това на мен и сестра ми. Благодарение на Алекс у дома се появиха каните за вода на Brita, които препоръчвам силно! Имахме късмета да получим и цяла система за филтриране на вода от тях. По отношение на декорациите, харесваме неща на местни артисти. Имаме доста приятели илюстратори и вкъщи стените са пълни с техни произведения! Книгите на PHAIDON също преобладават у дома.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР