Пирина Джупанова: от другата страна на обектива

Емил Янчев 10 April 2020

След години наред като модел на най-високо ниво Пирина Джупанова продължава да има успешна кариера на модния подиум, като дефилира за различни световни брандове, но стъпка по стъпка започва да реализира и собствени проекти. От флирта й с камерата се раждат стилни фотосесии с някои от най-добрите български модели, работещи по света. Сред успешните имена, застанали пред обектива й, са Кристина Милева, Милица Борисова и Илиана Чернакова.

Пирина е модел на Ivet Fashion и е била на кориците на водещи български и световни издания, дефилирала е на най-големите подиуми, била е част от Седмиците на модата в Париж, Милано, Лондон и Ню Йорк. Работила е за брандове като Dolce&Gabbana и Gucci, а сред най-вълнуващите й фотосесии е тази с Ума Търман пред обектива на Елен фон Унверт. В един момент обаче начинът на работа в света на модата я изтощава и тя се дистанцира от нея.

Имаше 2 години, в които дори не исках да чувам за мода. Отдръпнах се, вече не се чувствах част от обществото на моделите, не се асоциирах по никакъв начин с тях. За мен това се превърна в изключително странна индустрия“, споделя Джупанова.

Пирина винаги е търсела различни начини, по които да се изразява. Завършила е моден дизайн в Милано, а след това и актьорско майсторство в Ню Йорк. Обича да влиза в роли и да описва истории на хартия. С три свои приятелки дори създава модна линия. „Готино беше, но не ме вдъхновяваше, колкото очаквах“, описва тя преживяването. Преди няколко години се насочва сериозно към актьорска кариера. След академията „Стела Адлер“ започва да ходи по кастинги, да участва в пиеси и филми. Това приключва през 2018 г., когато Пирина преживява тежък период.

Разболях се, имах сериозни здравословни проблеми. Тогава се отказах от актьорството. Бях на много строга диета и постепенно се възстанових. Заминах за Лос Анджелис и се фокусирах върху това да изчистя от живота си всичко, което не ми трябва – хора, дрехи, връзки. Малко е трудно, защото трябва да кажеш „чао“ и „не“ на много неща. Концентрирах се върху фотографията. Вече не искам да съм човекът, на когото казват какво трябва да прави, а аз да задавам тона.“

Една от първите й фотосесии е с близката й приятелка Кристина Милева. „С Криси се познаваме от детската градина. Снимките станаха страхотни. Все още нямах опит като фотограф, но тя ми се довери. 12 ленти изснимах“, разказва Пирина.

Успява да хване и себе си в серия от артистични автопортрети. Повечето си снимки прави в Ню Йорк, където живее от шест години. Преживява както много прекрасни моменти, така и поредица от разочарования в мегаполиса, но на този етап не си представя живот далече от града.

Ню Йорк много ми харесва. Странно е, тъй като темпото тук е много високо, а аз имам нужда от много време да съм сама, да си почивам, да презареждам, да не говоря с никого...“, описва тя връзката си с Голямата ябълка. „Често ми казват, че имам сложен характер, и това си е така. Сега обаче съм много по-спокойна. Доста по-често си задавам въпроса кое ме прави щастлива. Опитвам се да изградя живота, който искам“, завършва философски Пирина.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР