Нали не искаме книгите мъртви?*

Близо 100 издателства и книжарници се обединиха в кампанията „Купи 1 книга". Инициативата призовава българите да помогнат за спасяването на книгоиздаването в кризисното време. А ето какво откри EVA, докато разглеждаше списъка с издателства и книжарници.

Адриана Попова 08 April 2020

Освен големите издателства, с които и ние най-често работим, има и десетки малки, някои от които срещаме за първи път. Това не означава, че не са ни симпатични. Издателство НБП например се разчита като „Не бъди посредствен”, създадено е от Васко и Жоро и дава идеи за по-добър живот. Май е по-скоро книга със собствено издателство. Книгата е за ученици и вече има пети тираж. Има издателства „Робертино” и „Миранда”, издателства „Ина” и „Давид”, „Цвета бук”, „Дакелче”, „Рибка”, Мармот” – техни са историите на мотовете. „Пурко” ни спечелиха с илюстрованите книжки за муминтролите на Туве Янсон. Повечето издателства имат много хубави сайтове, от които да си поръчаме. При някои намаленията в момента стигат до 35%.

Поръчката на книга е и прекрасен подарък за онези, които не можем да поздравим лично за идващите празници - Цветница и Великден, тя може да е нашата прегръдка за тях.

Ето какво избрахме от дългите книжни списъци, като си позволихме и екстравагантности, вероятно повлияни от социалната самоизолация, но и от желанието да стигнем до знания, за които в нормални времена не ни остава време.

Списъкът на EVA

от Университетско издателство „Св. Климент Охридски” – „Обещанията на интересното” от Петър Пламенов (защото и ние сме обсебени от Интересното, което авторът, доктор на философските науки, определя като леко, остроумно, любопитно и пикантно; закачливо и донякъде безпардонно. Съвсем като нас, съвременните хора.) И «Инквизицията в Западна Европа» от Димитър Шишиев (не е лошо да изучим прийомите й, знаем ли кога някой ще даде старт на лова на вещици и ще трябва спешно да се спасяваме).

от ICU – „Изгубената душа” от Олга Токарчук, книга за всички възрасти от Нобеловата лауреатка за 2019 с фантастични илюстрации от Йоанна Консехо,

лауреат на специалната Bologna Ragazzi Award 2018.

от „Слънце” – „Вечеряй с мен. 50 френски тайни за забавно хапване” от Елизабет Бард (разкрива строго пазени тайни като кои са петте най-важни готварски инструмента на французите и защо френските деца ядат много зеленчуци.)

от „Магията на пътуването” – това издателство е издало две книги, които се казват... „Магията на пътуването”. Автор е Бистра Якимова, която в първата ни запознава с местните от Индия, Китай – ох, един местен вирус какво ни причини..., Мавриций, Нова Зеландия и Кения, а във втората ни води в Централна Америка. Одобряваме.

от „Леге Артис” – тези хора издават Ромен Гари, Ерик-Еманюел Шмит. Чуйте какво казва Гари в книгата интервю „Смисълът на моя живот”: „Единственото нещо, което ме интересува, е жената, но обърнете внимание, не казвам жените, а жената, женствеността. Големият мотив, голямата радост на живота ми беше любовта към жените и към жената. Бях пълна противоположност на прелъстителя въпреки всевъзможните приказки по тази тема. Това е напълно фалшива представа и дори бих казал, че съм органически и психологически неспособен да прелъстя жена…”

от „Прозорец” – избрахме си две книги. „Пътувам и ям из Италия“ от Елизабет Минкили ни спечели с публикуваната и на сайта на издателството пълна рецепта за Torta al testo или хляб на тиган (втора книга с рецепти – това трябва ли да означава нещо?!). А „Плитката” от Летисия Коломбани – със сложните съдби на три жени с плитки. Едната е индийка от най-низшата каста, на недосегаемите, другата сицилианка и третата – канадка.

от „Хермес” – „Всичко е прецакано” от Марк Менсън, автора на „Тънкото изкуство да не ти пука“ (със съвети като: не се надявай, но не се и отчайвай, малко ни намирисва на приложна магия от вида, която избягваме, но заглавието е убиец, право в десетката, Марк, с оглед на ситуацията. Точно така – всичко е прецакано, човече!)

от "Изток-Запад" – „Психология на глупостта” (в нея мъдри хора си задават реторичния въпрос – може ли интелигентният човек също да се окаже тъп и да повярва в нелепости? Да, да, да, присъждаме 10, 100, 1000 точки за актуалност на книгата, която обещава, че дори да не успее да ни спаси от чуждото безумие, може да ни спаси от собствената ни глупост.)

Всички книги са на http://www.kupi1kniga.com

* Нарочно слагаме повече от черната боичка, но моментът наистина е тежък за книгоиздателите. EVA се присъединява към апела – купете 1 книга!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР