Изкуство при закрити врати

Карантината не спря артистичния порив на тази нюйоркска двойка...

Невена Дякова 07 April 2020

В момента САЩ са в епицентъра на пандемията с повече от 300 хиляди случая на заразени от коронавируса. Ню Йорк, градът, който никога не спи, не може да затвори очи пред непосредствената опасност, отнела живота на 4100 от жителите му (данните са на Business Insider), или почти половината от смъртните случаи в страната. Карантинният период там започна преди седмици, поставяйки на пауза динамиката в мегаполиса, с което принуди стотици хиляди нюйоркчани да останат у дома. Фотографът Дейвид Брандън Гийтинг и приятелката му - стилистката Лина Сун Парк, са една от многото двойки, които прекарват ежедневието си „при закрити врати“. Извънредното положение и наложените мерки обаче не се явяват пречка за творческите стремления на двойката, която е заедно от година и половина, но за първи път си колаборира.

Миналата седмица Instagram-ът на Vogue показа едно от актуалните творения на Дейвид и Лина – красива композиция от лилава тоалетна хартия, която тя купува при пътуване в Париж с идеята да използва за свой проект. Презапасяването на повечето американци със санитарни продукти обаче принуждава Дейвид и приятелката му да я използват по предназначение. Преди това двамата създават серия от отснети в домашни условия кадри. „Животът ми бе работа, обработване на имейли, бюджетиране на проекти, изпълнение на поръчки, посещение на събития и когато всичко това спря изневиделица, се почувствах свободен. Да остана у дома, неочаквано генерира една любопитна, „всичко има потенциал“ енергия в мен“, казва фотографът пред редактор от модната Библия.

От Лина и Дейвид, по-спонтанният творец определено е той, тя пък компенсира с изпипване на детайлите: „Работя по много нелинеен начин. Никога не мисля за крайната цел. Снимам, докато получа желан резултат… Забавното е, че повечето от не особено обмислените ми идеи са тези, които харесвам най-много на финала“. 

Схематичният вайб е характерен за фотографиите на Брандън Гийтинг, чийто последен албум „Разходки в квартала“ (реализиран в Грийнпойнт, Бруклин) обяснимо е доста по-различен от актуалните занимания на артиста. В условията на карантина, Дейвид залага на причудливи композиции от обелки от хранителни продукти, миниатюрни елементи от играчки от шоколадови яйца и дори картофи с нарисувани лица. Акцент, разбира се, са портретите на Лина, която виждаме във викторианска рокля, като приготвяща хляб квакерска съпруга или със закачливи плитки, досущ като героинята на Астрид Линдгрен – Пипи Дългото чорапче.

Следете новите поствания на двойката в Instagram-а на Дейвид - @davidbrandongeeting.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР