Препоръчано от мама: гимнастика за шия на д-р Шишонин

Адриана Попова 07 April 2020

Откакто е в самоизолация, мама започна да прави гимнастиката на д-р Шишонин и твърди, че се чувства добре. Раздвижва се, а и профилактира високото си кръвно. Д-р Александър Шишонин е невролог, който през 2006 г. основава в Москва клиника за лечение на хипертония без лекарства.

В интернет е достъпна създадената от него 21-минутната поредица от 11 упражнения, включително разтягащи, разработени специално за шийния отдел на гръбначния стълб.

Но как те помагат за регулиране на кръвното налягане?

През гръбначните прешлени минават двете гръбначни артерии, захранващи зона в мозъчния ствол, където се намира центърът за контрол на сърдечно-съдовата дейност, обяснява д-р Шишонин. Този център „решава” какво ще е кръвното налягане. Ако човек има шийна остеохондроза - увреждане на междупрешленните дискове, прешлените притискат гръбначните артерии и кръообращението се нарушава.

Освен остеохондрозата и силният стрес има същия ефект. В организма ни е заложен биологичен атавизъм, казва д-р Шишонин. Във време на опасност – а стресът се възприема от тялото като опасност – животното свива врата си, за да предпази артериите си от захапката на връхлитащия хищник. В природни условия освен това човекът е въртял шията си много по-често, най-малкото за да се оглежда за опасности. Застопорени пред компютрите, ние го правим все по-рядко и това се отразява на кръвоснабдяването на мозъка.


Правила по Шишонин:
Не се насилвайте: Не е нужно от първия път да изпълните всичките упражнения. В началото свикнете с движенията, не насилвайте тялото си. Шията не трябва да се пренапряга.

Не бягайте: Бягането натоварва ударно шията, тя се стяга и кръвотокът се влошава. Това правило е за хипертониците.

Дайте си време: не очаквайте чудеса. Корекцията на дълбоките шийни мускули е бавна процедура. Трайни резултати ще усетите след време, обикновено след половин година. Задачата на упражненията е да регулираме кръвоснабдяването на мозъка и да създадем правилен режим на движенията. Със стоене на дивана хипертонията няма да мине.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР