Синьото ли е новото черно?

Classic Blue е вечен оттенък на синьото, елегантен в своята простота. Този цвят е отговорът на нашите пожелания за по-мирна и по-хармонична атмосфера през тази година

Елка Влаховска 06 April 2020

С избора на Classic Blue за 2020 г. Pantone и други международни институти, които изследват тенденциите при цветовите схеми в модата, графичния, продуктовия и интериорния дизайн, показаха, че в света се наблюдава появата и на други интересни и по-малко прогнозирани цветове.

Това, което е сигурно, е, че вървим към времена на по-наситени и смели цветове след поредица от години, когато пастелите и неутралните нюанси бяха главен герой в дизайна.

Синьото е просто навсякъде днес в интериора: сини дизайнерски дамаски на мебелите, сини интериори, синя боя по стените, син текстил.

Всъщност лесно е да се каже синьо, но кой нюанс на синьото? Това е въпросът. Много е важно да се избере правилният оттенък за всеки отделен интериор, защото ако се впуснете в пряко следване на модната тенденция, има опасност да се почувствате нелепо дори в собствения си дом.

За да избегнете грешки, е добре да се допитате до мнението на архитект, художник или интериорен дизайнер. Едно нещо може да се каже със сигурност: не се доверявайте на идеята „колко ми харесва този цвят, ще го направя на стената” или на „виждал съм този цвят при приятели, стои много приятно“. Това може да се окаже истинска катастрофа за вашия дом.

Classic Blue е много елегантен цвят. Придава на пространството усещане за изтънченост и лукс. Това е доста тъмен, привличащ вниманието нюанс, който трябва да се използва умерено. Най-смелите решения, естествено, са две – да го направим като акцентен цвят на стената в определено помещение или да купим диван с дамаска в този цвят. По-умерената и предпочитана от мнозина идея е той да влезе по-незабележимо в интериора под формата на малки аксесоари или акцентни текстили. В случая „малкото е повече“ е добър старт в опита да поканим в дома си Classic Blue. Декорации, включващи класическо синьо, като произведения на изкуството, флорални аранжировки, наметала или декоративни възглавнички, малко осветително тяло, малка масичка, кош за дрехи са подходящото решение, което няма да доминира пространството.

Къде да добавим Classic Blue?

Синьото се асоциира със спокойствие, а то ни е особено необходимо в помещението за сън – спалнята. Тъй като е много елегантен цвят, той е чудесен и за други места в дома. Акцентен диван в хола би създал почти театрална атмосфера, но може да се окаже с неимоверно въздействие върху общото възприятие за пространството. С диван в синьо домът може да изглежда невероятно уютно и шик.

Класическото синьо е близо до черното и поради тази причина върви добре с всичко. Това е прекрасен цвят, който надхвърля историческите периоди и стилове, тъй като може да се интерпретира добре както в много класически интериор, така и в ултрамодерна кухня например. Докосването до него може да бъде и много просто и фино с избора на декоративно килимче, смела синя подложка за чашата за кафе или ярка ваза. Предимството му е, че може да се комбинира добре с много други цветове. Пастелните тонове дават мекота на драматичното синьо, като в пространството се постига много фин баланс между „мъжко“ и „женско“ излъчване. В съчетание с хладни сиви тонове пък, Classic Blue придава усещане за непреходна елегантност. Класическото синьо и бяло винаги е било утвърдена  цветова схема, но в момента най-актуалният тренд е да се съчетава с по-ярки цветове, като червено vermillion например, но това все пак е „упражнение“ за професионалисти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР