Кои са най-щастливите нации в света? Класация за 2020

21 March 2020

Едва ли точно в разгара на пандемията от коронавирус е особено подходящ момент да се обсъждат най-щастливите нации, но пък може би именно поведението и начинът на живот на държавите в челните позиции ще ни научи как да подходим към околните в ситуация на криза.

Защо ли? Защото за трета поредна година на първо място според публикуваната класация за 2020 са финландците. Авторите на изследването вземат под внимание много показатели, за да оформят класацията си, но ето част от тях и отговор на въпроса защо именно Финландия е начело.

„Щастливите хора имат най-висок фактор за усмивка, те имат доверие един в друг, помагат си безусловно и често, а това е в основата на един добър и съответно щастлив живот“, казва Джон Ф. Хелиуел, който е един от организаторите на проучването. И допълва: „Богатите държави определено са по-щастливи

от бедните. Няма радост в това да си беден. Но има и друг фактор. Във Финландия 91% от анкетираните са доволни от президента си и 86% твърдят, че вярват на полицията. В ситуация на криза, както сме в момента и когато от хората се изисква да следват инструкции и да вярват, че всеки ще си свърши неговата работа, това е много важно.“

И още нещо – щастието също е заразно. Така че - предай нататък.



Представяме ви Топ 20 на класацията и както може да се досетите, ние не попадаме в този списък. Къде е България ли? Тя е на 96 място в списъка от 153 държави. На последните три са Зимбабве, Южен Судан и Афганистан.

1 Финландия
2 Дания
3 Швейцария
4 Исландия
5 Норвегия
6 Нидерландия
7 Швеция
8 Нова Зеландия
9 Люксембург
10  Австрия
11 Канада
12 Австралия
13 Великобритания
14 Израел
15 Коста Рика
16 Ирландия
17 Германия
18 САЩ
19 Чехия
20 Белгия

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР