Лора Дърн - дете на дивите ангели

Ирина Иванова 20 March 2020

Снимка: guiliver/getty images

Точно преди 30 години – през 1990 – Лора Дърн и Никълъс Кейдж като Лула и Сейлър отпрашиха с култовия си винтидж кабриолет Ford Thunderbird от 1965 г. далеч, далеч от терора на системата, нормите, семейството и най-вече от властната майка на Лула и танцуваха като луди насред пустошта в паметния филм на Дейвид Линч „Диво сърце“. Апропо, в ролята на властната майка на Лула е Даян Лед, истинската майка на Лора Дърн и не по-малко превъзходна актриса („Китайски квартал“ на Роман Полански, „Алис не живее вече тук“ на Мартин Скорсезе, и двата от 1974 г.).

Вероятно броени дни преди или след като този текст попадне пред очите ви, Лора Дърн (вече) ще държи своята първа статуетка „Оскар“ за ролята си на хищната адвокатка по бракоразводни дела Нора Фаншоу, винаги готова победоносно да пие шампанско с крак върху трупа на някоя съпружеска връзка. Брилянтното й изпълнение – цялата амбиция и хъс, натъпкани зад обикновена, дори приветлива усмивка – й донесе „Златен глобус“, а се задават и наградите БАФТА, където също е номинирана. Хеттрик в сезона на наградите, защо не!

Актьорската професия тече във вените на Лора Дърн. Буквално. Тя е зачената на снимачната площадка на филма „Диви ангели“ (Wild Angels, 1966), където майка й Даян Лед и баща й Брус Дърн (от класически култови филми като „Завръщане у дома“, „Великият Гетсби“, „Уморените коне ги убиват, нали?“, а през 2014 г., на 78-годишна възраст, получава втората си  „Оскар“-номинация за „Небраска“ на Александър Пейн), вече съпрузи, играят заедно. По това време двамата вече са преживели истинска трагедия като семейство – скоро след като сключват брак през 1960 г., им се ражда дъщеря, която още на 18-месечна възраст се удавя при нелеп инцидент. Сянката на тази непозната сестра Лора Дърн винаги ще носи в душата си.

Филмът „Диви ангели“, разказващ за банда рокери бунтари със зверски мотори, се превръща в емблематичен за 60-те години, а каква друга би могла да бъде дъщерята на актьорите в главните роли Даян Лед и Брус Дърн, зачената по време на снимките, освен момиче с диво сърце! Дивите ангели обаче се развеждат скоро след раждането на Лора, и то така, че в продължение на години тя не поддържа никаква връзка с баща си.
Продължението си го бива. На 15-годишна възраст, след като прекарва детството и тийнейджърството си из снимачните площадки на майка си, а после и на баща си, учи в актьорската школа на Ли Страсбърг и участва в няколко филма, Лора Дърн решава, че вече е готова да се справя сама с живота и кариерата си, и заявява, че ще замине сама на снимките на следващия си филм, които по стечение на обстоятелствата са доста далеч от Ел Ей, където живеят. И майка й, и баща й отказват да я пуснат, а тя ги дава под съд. И не само ги дава под съд, но и печели делото. По-късно става ясно, че са го направили с цел да получат легално право да я пуснат на снимките без придружител, тъй като е непълнолетна. Добър ход, поне по отношение на кариерата й.

Когато няколко години след това Дейвид Линч се среща с нея, тъй като търси актриса за филма си „Синьо кадифе“, тя съвсем не е единствената набелязана. Според някои слухове Линч е искал да даде ролята на 16-годишната Моли Рингуолд, но майката на момичето не я пуснала да се снима, защото не одобрила сценария и дори не позволила на дъщеря си да го прочете. Преди известно време, в разгара на #MeToo скандалите, Лора Дърн призна, че когато е била на 14, е преживяла сексуално посегателство, но отказа да навлиза в подробности. Според собствените й думи обаче това е била една от причините да е толкова смела, когато настоява да замине сама на снимки, макар и все още почти дете – разбирането, че така или иначе родителите й си имат свой живот и своя професия и че нещо толкова лошо й се е случило, въпреки че е била близо до тях. Тя никога не ги обвинява директно, но и никога не крие напрежението в отношенията си с тях през годините.

„Синьо кадифе“ става първият голям филм на Лора Дърн. Когато среща за първи път своя мастер магьосник Дейвид Линч, Лора е на 17. Той я кани на кастинг и тутакси й дава прякор – Tidbit (от англ. – хапка). Тя сяда срещу него и очаква, без да може да си поеме дъх от напрежение, какво ще поиска от нея режисьорът на филмите, за които тогава говорят всички – „Човекът слон“ и „Дюн“. Линч се втренчва в нея и след като я гледа така в продължение на ужасна няколкоминутна вечност, промърморва...: „Отивам да пикая“. Лора Дърн остава като вкаменена. След малко Линч се връща и повежда общ разговор за живота и изкуството. Дърн му разказва за опита си в киното до този момент – малка роля в партньорство с друга тийнзвезда, Джоди Фостър, във филм на Ейдриън Лейн и епизодична роля във филма на Скорсезе „Алис не живее вече тук“, където играе майка й, а на Лора й се налага да изяде 19 сладоледа за 19-те дубъла на сцената с нейно участие. Режисьорът обаче е силно впечатлен от нейната самоотверженост и казва на майка й: „Тя е готова на всичко. Трябва да стане актриса“.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР