Реджуванс или Колко мускула са нужни на усмивката

Лилия Илиева 12 March 2020

Снимка: Лилия Йотова

След първия реджуванс масаж все едно от лицето ми падна желязна маска и някой съблече от тялото ми дреха от напрежение. След третия се чувствах като след дълбока медитация. Тенът ми започна да се прояснява, кожата – да става по-мека и свежа, мимиката ми се отпусна. За цялостен ефект масажите трябва да са шест. Продължават един час и по време на всеки от тях се работи върху различна част от лицето, деколтето, врата и главата в частта на косата. Румен Лозанов, боуен и реджуванс терапевт, разказва пред EVA за мануалната техника, която може да съперничи с лифтинга и да спести рисковете от страничните му ефекти.

Kакво представлява реджуванс масажът?

Той съчетава акупресура, вибрационен масаж, китайски масаж, лимфен дренаж и стречинг. Работи върху физиологията на тялото, фасциалните му структури, мускулите и енергийните меридиани. В основата на техниката е методът на американеца Стенли Розенберг – режисьор и учител по театрално изкуство. Изучавайки как актьорите да създават правдоподобно емоционално изражение, той си дава сметка, че всички емоции, които сме съхранявали дълго в душите си, се отпечатват на лицата ни. От друга страна, непрекъснатата контракция на мускулите блокира свободната циркулация на хранителните вещества и провокира сраствания в съединителната тъкан, което пък води до образуването на бръчки. 

Дали този масаж може да ги премахва?

Зависи от физиологията и възрастта. При тези, които вече ги имат, по-малките линийки ще изчезнат, по-големите ще избледнеят.

И реджуванс, и боуен работят върху съединителната тъкан.

Да, и двете терапии изглеждат различно от класическия масаж, в който се третират конкретни мускули. При Реджуванс и Боуен се работи върху фасцията - съединителната тъкан, която обвива всяко влакънце, мускул и група мускули, определя в каква посока да се движат и създава пространство между тях. Фасцията е най-голямата съединителна тъкан в човешкото тяло. Свързана е с вегетативната нервна система. Има повече неврорецептори, отколкото кожата. Оказва се, че има и памет и всички емоционални и физически наранявания остават „записани“ в нея. Тоест тялото ни помни.
Фасцията е и една от най-хидратираните и когато се втвърди, контрахира, усуква или дехидратира, в тялото се наблюдават структурни и функционални промени. Тогава движенията на мускулите стават ограничени и се получават бръчки, крампи, болки.

Интересно е, че говорим за масаж на лицето, а човек чувства отпускане в цялото тяло.

Според традиционната китайска медицина енергията в тялото тече през система от меридиани, или канали. Всички те минават и през главата и е естествено то да може да се повлияе чрез точки, разположени на нея. Терапията подобрява и микроциркулацията на кръвта, с което се стимулира и придвижването на кислород, вода и хранителни субстанции.

Защо са необходими шест терапии? 

Всяка сесия е различна от предишната и засяга различни структури. Според нуждите на клиента се въздейства по-задълбочено върху някои структури и бръчки с фокус върху зоните, които изискват повече внимание. Така сеансите стават по-индивидуални.

Заедно с това има и основни движения, които присъстват и шестте пъти. Препоръчително е да се прави поне един лечебен курс годишно. След като приключи, се препоръчват поддържащи процедури веднъж или два пъти месечно в зависимост от състоянието на човек, като се акцентира върху проблемните области. Поддържащите процедури подобряват първоначалните резултати и подпомагат забавянето на процеса на стареене.

Какви са ефектите?

Освобождаването на съединителната тъкан от сраствания подобрява кръвообращението и хидратацията. Цветът на кожата изсветлява. Тя изглежда по-здрава, по-жизнена, по-сияйна. Някои леки бръчки, както споменах, изчезват. Разширените пори се свиват. Мускулите получават по-добър тонус и еластичност. Човек се чувства отпочинал, нервната му система се успокоява. Подобрява се сънят. И започвате да се усмихвате по-лесно. Любопитно е, че за да се усмихнем, са необходими само два мускула – Risorius, които издърпват ъгълчетата на устата отляво и отдясно нагоре за усмивка. В същото време в изразяването на негативни чувства се включват множество мускули. Тези мускули дърпат кожата и формират бръчки, създавайки изражение на лицето. Реджуванс им помага да се отпуснат и лицето ни да възвърне красотата си.

за повече информация: 0888 699 309

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР