#24 София Филм Фест е насреща

Всичко започва още на 2.03. със специална „подгряваща” програма в Дом на киното. Официалното откриване на фестивала е на 12.03, връчването на наградите е на 22.03, а гастролът из страната – Варна, Бургас и Пловдив - продължава до 31.03. Лудница!

Ирина Иванова 28 February 2020

Какво трябва да знаете за 24-ия София Филм Фест в 10 точки:

1. Отново няма да успеете да изгледате всичко - 12 филма в Международния конкурс, 12 – в Балканския, 21 (да, правилно сте прочели – 21!) нови български филми, както игрални, така и документални, отделно Документален конкурс, гала събития с премиери на кинотворби, отличени на най-големите световни фестивали, панорама на финландското чудо, режисьора Аки Каурисмаки, специална прожекция на дигитално възстановения филм класика „Мера според мера – 3 част” на Георги Дюлгеров и още... Считайте се предупредени: невъзможно е!

2. Цените Основните са 9 лв. / 7 лв.

3. Хайде да ги гледаме на голям екран! Да, знаем, знаем  – тези филми сте ги гледали при пътуванията си в чужбина или на фестивали. Никой не ги е търсил ПО ДРУГ НАЧИН, пази Боже! Но ако случайно някой се е объркал и е гледал тазгодишния тотален фаворит на всички награди („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм и 4 Оскара)„Паразит” на южнокорейския режисьор Понг Джун Хо или северномакедонския документален филм „Медена земя” на Тамара Котевска и Любомир Стефанов в други формати, го призоваваме да им се наслади във фестивална атмосфера и на голям екран. Усещането е напълно различно.

4. Толкова чакано! Тъй като сме заклети фенове на снимките „зад кадър” – тоест какво се случва на снимачната площадка, в караваните, гримьорните и т.н., докато се снима един филм, особено се зарадвахме на събитието „Място за снимките – София“, което обединява в едно фотоизложба, албума с фотографии, издаден от Българска национална филмотека „Камера! Работи. Място на снимките – София” и прожекции на 5 класически български филми, снимани в София. Българското кино има спешна нужда от собствени митове и албум с фотографии от снимачните площадки на любими филми е именно крачка в тази посока.

 5. ЕVA се припозна в... Всяка година в рамките на София филм фест са показвани филми, посветени на изкуството на модата и на култови дизайнери. Акцент на тазгодишната Модна гала ще бъде документалният филм на П. Дейвид Ебърсол и Тод Хюс „Династията Пиер Карден”, посветен на големия френски дизайнер.

 6. Каурисмаки! Финландският режисьор и неговите особняшки филми – артистични, стилизирани с маниакална страст и невероятен усет за цветове и композиции, забавни, абсурдни, навъсени и понякога магнетично-отблъскващи – са просто задължителни. Едва ли скоро ще имаме възможност да ги видим накуп, включително и най-ранните му филми. Само припомняме, че Каурисмаки е номиниран три пъти за Златна палма в Кан- за „Плаващи облаци”, „Мъжът без минало” и „Хавър” като за втория получава и номинация за чуждоезичен „Оскар”.

7. "Сладък живот" завинаги! Шедьовърът на Федерико Фелинина голям екран в чест на 100-годишнината от рождението на маестрото. Достоен трибют, извинете ни за чуждицата!

 8. Познай кой ще дойде на феста. Достатъчни са само три имена, дами и господа! Джералдин Чаплин, първородната дъщеря на Чарлз Чаплин и Ууна О’Нийл и внучка на писателя и Нобелов лауреат, един от класиците на американската драматургия, Юджийн О’Нийл. Тя ще получи Наградата на София на Столична община, а ние ще имаме възможността да видим страхотния филм с нейно участие „Ментовка с лед” на Карлос Саура. Легендарната полска режисьорка Агнешка Холанд с най-новия си филм „Шарлатани”. Световноизвестният канадски режисьор от арменски произход Атом ЕГОЯН, който ще представи лично най-новия си филм „Почетен гост“, а в програмата са включени и две от най-известните му творби - „Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“.

9. Международният конкурс. Защото, като изключим българските филми в него – „18% сиво” на Виктор Чучков-син и „Сестра” на Светла Цоцоркова – едва ли ще имаме шанс  да видим тези нови филми някъде другаде. Особено ако не сме фестивални птици. София филм фест от години е единствената възможност за среща с подобни творби.

10. Отменете плановете си за март и направете новата си програма като посетите сайта на фестивала, а EVA скоро ще ви сподели своите акценти.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР