Любомира Башева - гледайте я в очите

Адриана Попова 02 March 2020

Снимка: Светослав Караджов

Любомира Башева идва от семейство с шампионска история и хъс. Първата си роля получава на 16 години - в сериала „Под прикритие“. За нея Мариан Вълев пише образа на главната героиня в режисьорския си дебют „Лошо момиче“. В „Откраднат живот“ влиза като д-р Чилингирова, предстои да я видим в още два филма - в новия сериал на NOVA „Ягодова луна“ и в пълнометражния „Ятаган“. На екран си е партнирала с някои от най-харизматичните актьори – Мариан Вълев, Деян Донков, Велислав Павлов, Наум Шопов, Ивайло Драгиев. Гледайте я в очите, за да разберете защо.

Някои хора са благословени от съдбата да вървят по осветен път, други минават по мъгливи пътечки, стръмни склонове, дълбоки гори, за да могат да излязат и да видят светлината. Каза го преди време Мариан Вълев, докато говорехме за режисьорския му дебют „Лошо момиче“. Главната роля във филма – на провалена гимнастичка и малолетна компаньонка, се изпълняваше от Любомира Башева, току-що завършила НАТФИЗ актриса. Любомира, на 23, изглежда от онези, вървящите по светло. Влиза от снимки в снимки.

След филма на Вълев продуцентът Евтим Милошев лично я кани да изиграе д-р Нора Чилингирова в осмия сезон на сериала „Откраднат живот“. А сега играе и в  сериала „Ягодова луна“, също по Нова телевизия, както и в пълнометражния „Ятаган“.  

За първи път я видях на живо малко след излизането на „Лошо момиче“ на екран и отидох да я поздравя за ролята. Не се разтопи в усмивка, леко дистанцирано ми благодари. Сега се срещаме в заведение недалеч от театралната академия. Същата вечер й предстои да играе в постановката „Papas in motion“ на театър НАТФИЗ. Това е дипломният спектакъл на нейния клас с ръководител проф. Атанас Атанасов, с който печелят наградата „Най-най-най“ и който се играе вече близо 50 пъти при пълен салон. Предпазливостта й се е изпарила, внася със себе си зимна свежест. Коси, разпилени по светлото палто, очи, пълни с електричество, фигура на момиченце. Хората, които познават Любомира само от екрана, се учудват – гледай какво си дребничко.

Любомира е далеч от времето, когато на актрисите им се налага да играят по-млади от тях героини. При нея е точно обратното. В „Откраднат живот“ тя е 28–29-годишна лекарка. Притеснява я не само че трябва скоростно да порасне и да вземе в ръце толкова сериозна професия, но и че ще играе приятелка на героя на Велислав Павлов. В „Лошо момиче“, да припомним, Велислав е в ролята на баща на героинята й. „Не ми беше гадно, защото не беше натрапливо, не ставаше дума за някаква мегалюбов между нас, постоянно да има целувки. По-скоро единият беше загрижен за другия.“ В сериала двамата се разделят, а тя започва връзка с д-р Тасев – героя на Наум Шопов.

следваща страница »
1 КОМЕНТАР
1
Димитър
21 April 2020, 20:41

Любомира Башева много я харесвам и като жена и като герой,но ми се струва,че е малко кривогледа.

ТВОЯТ КОМЕНТАР