Уикенд в Прованс

Екс и звездното небе над Рона

Милена Попова 25 February 2020

Снимка: авторката и Atout France

Няма по-добър начин да се настроите за пътешествие в Прованс през мразовитите зимни дни от това да вземете в ръка чаша френско вино и да си пуснете филм, сниман по тези благословени земи.Например „Наистина любов“ с Колин Фърт, или „Добра година“ с Ръсел Кроу и Марион Котияр, или „Шоколад“ с Жулиет Бинош. Е, добре, „Шоколад“ е сниман в Бургундия, но очарователното средновековно местенце, в което Бинош твори шоколадови чудеса може да бъде всяко едно градче от Прованс. Достатъчно е към мрачната сграда на сладкарничката й да добавим цвят, виещи се по фасадата пищни глицинии и огромни саксии с лавандула.

Всъщност - не, и това не е достатъчно. Защото Прованс е светлина, онази особена магическа светлина, която се опитват цял живот да уловят двама гениални художници - Пол Сезан и Ван Гог. Сезан е живял в Екс ан Прованс, а Ван Гог - в Арл. Това са двете най-красиви градчета във вътрешността на Прованс.

Достатъчно е да планирате два дни в Марсилия плюс един уикенд, за да им се насладите. Сега е по-лесно от всякога - вече има директен полет до най-голямото средиземноморско пристанище два пъти седмично с Ryanair - в сряда и неделя. Има и много други причини да се разходите там, освен директния полет. Ето защо:

Екс ан Прованс

е само на 35 километра от Марсилия и е очарователен, омагьосващ през пролетта. Зеленината буквално експлодира, поръсена с нежните цветчета на дървета и храсти. Кафенетата изнасят маси и столове навън, под галещото пролетно слънце, улиците са пълни с тълпи весели студенти от Академията за изящни изкуства, въздухът ухае на олеандри и пастис, черешов цвят и кроасани, шоколад и парфюм.

Кафенетата на пешеходния булевард корс Мирабо пък са любими на юристите - много от тях, като знаменитата актриса Фани Ардан са учили право именно в Екс. Университетът по право и политически науки се помещава с импозантна сграда и е основан още през 1409 г. от Луи II, граф на Анжу и Прованс. Той полага традицията в графския двор да се канят трубадури, музиканти и поети, забавните игри да са интелектуални игри на ума, а жените да са облечени изящно, противно на натруфената мода в Париж.

Днес в Екс ан Прованс ще срещнете много жени, облечени изключително елегантно за този малък провинциален град (140 000 жители). Елегантни са и бароковите градски имения от 17 и 18 век, с които изобилства градът. (А цените им гонят тези на старинните сгради в Париж.)

Елегантни са и близо 40-те фонтана на града, разположени на красиви площади под вековни чинари и магнолии. Заедно с тесните каменни улички на града площадите създават чувството за ритъм и архитектурната уникалност на Екс, а фонтаните - така жадуваната прохлада в летните горещини. В кафенетата на града дори шампанското има различен цвят и вкус, събрало цялата сладост на битието и удоволствието от непостижимата красота на живота. Същата непостижима красота, която Пол Сезан улавя в своите платна. Ако голите върхове на Мон Сен Виктор, близката планина, ви се струват познати, то е от неговите картини.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР