Защо хладкият душ е полезен?

Пет причини, заради които да свалите температурата в банята...

eva.bg 05 September 2022

Когато се събудим сутрин, да се шмугнем под хладка вода не е най-примамливата идея – по-скоро жадуваме за горещ душ, защото току що сме се измъкнали от топлите завивки. Все повече и повече хора обаче се отричат от горещия душ и има много причини за това (една от главните такива е, че е изключително вреден за кожата). Оказва се, че обливането на тялото с хладка вода помага както за облекчаването на мускулната умора, така и за укрепването на имунитета. Даваме ви още няколко причини, поради които хладкият душ трябва да стане част от начина ви на живот.

Възстановяване след тренировка

Много от нас се стремят да водят здравословен начин на живот, а това означава повече движение и спорт. Когато искаме да постигнем по-видими и впечатляващи резултати обаче, натовареността на тренировката се увеличава и след нея се изисква възстановяване. Вероятно сте чували, че някои спортисти се къпят във вана с ледени кубчета след тежка тренировка. Хладният душ също има такъв ефект. Ако се преуморите във фитнес залата, можете да повредите мускулите си и да се получат неприятни възпаления в тях. Хладната вода ще облекчи болките и ще намали възпаляването.

Отслабване

Да, експертите твърдят, че по-студената вода може да ви помогне да отслабнете, защото ускорява метаболитните процеси в организма. Когато комбинирате това с правилно, балансирано хранене и спорт, ще се приближите още повече към мечтаните резултати.

Красив тен

Студената вода полезна за кожата. Не е изненада, че Мерилин Монро се кълне в невероятния ефект на ледените кубчета, които всяка сутрин втрива в лицето си. Разбира се, че това не означава, че трябва да се простудявате под душа. Изкъпването с хладка вода е достатъчно, за да можете да усетите разликата. Тя стяга порите, което прави текстурата на кожата гладка и равномерна. Освен това хладкият душ сутрин ще ви събуди и ободри.

Укрепване на имунитета

Къде ли не се говори за каляването със студена вода от ранна детска възраст, с цел укрепване на имунитета. Има много научни доказателства, че това има ефект, но и тук не е нужно да изпадаме в крайности. Лекарите съветват понякога да си взимаме контрастен душ – редуване на студена вода с гореща. Когато свикне с резки промени в температурите, тялото ви ще стане по-устойчиво на вирусни заболявания.

Бистър ум

Вярвате или не, хладният душ повишава концентрацията и бдителността. Рязката промяна в температурата по принцип е стрес за тялото, затова то се опитва да използва всичките си ресурси, за да са се защити. Хладката вода няма да доведе до такъв силен стрес, за какъвто говорим по-горе, но значително ще повиши вниманието и концентрацията ви. Всичко е в златната среда.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР