The New in New York

Любомир Василев 10 September 2020

Ако търсиш нещо от световната кухня и не го намериш тук, значи то просто не съществува. Градът, който никога не спи, има нужда от здрава и вкусна храна. На място по-конкурентно от всякога, ресторантьорската индустрия се опитва да бъде в крак с нарастващите разходи и да балансира с разумни цени. Но в последно време да имаш ресторант в града, въобще не е лесно. Голямо беше учудването от факта, че любимият ми Dean & Deluca е фалирал след 30 години иконично господство на един от най-емблематичните ъгли в СоХо.

Гастрономичната карта на града е динамична и постоянно се видоизменя. Много заведения затварят, а други отварят в безкраен кръговрат. Въпрос на престиж за световните ресторантьорски марки е да присъстват на местния пазар.

Доказателство за това е появилият се тази година турски бранд Nusr-Et на популярния в Инстаграм шеф Салт Бае, който плаща колосалния наем от над 200 000 долара на месец за отличната си локация в сърцето на Манхатън, в близост до Музея за модерно изкуство МоМА. Разбира се, обратното също е в сила.

Най-яркият пример за експанзия извън пределите на страната е веригата за бургери Shake Shack, стартирала от количка за хотдог в Медисън скуеър парк през 2001-ва, а сега със заведения по целия свят и с листване на борсата. Това, разбира се, се случва не без вещото ръководство на нейния собственик – ресторантьорския гуру Дани Майер, който притежава едни от най-добрите заведения в града, включително Eleven Madison Park с три звезди Мишлен, Gramercy Tavern, The Modern и италианския Maialino в любимия ми „Грамърси Парк хотел“.

С нетърпение очаквах отварянето на новия ресторант Pastis, сменил локацията си и отворил в района „Мийт Пакинг“. Новият ресторант на култовия ресторантьор Кейт Макнали не ме разочарова. Запазил духа и концепцията на френско бистро, Pastis продължава да бъде селебрити спот в сърцето на Ню Йорк. Като собственик на една от най-работещите концепции в града Balthazar, Макнали много добре знае от какво градът има нужда.

Augustin е друг мой любим ресторант на същия собственик. Намиращ се в забележителния „Бийкман хотел“ във финансовото сърце на града, той е в стил брасери и сервира френски класически ястия с подбрана селекция от меса и риба. Тук ръководството е поверено на Маркус Глокър.

Le Coucou е модерен френски ресторант. С уникалния дизайн на архитектурното студио „Роман енд Уилиямс Гилд“, създали едни от най-незабравимите интериори в Манхатън, стилът тук е идеален баланс между класическото и модерното. Ястията не изненадват с трикове, а удоволствието идва от внимателното балансиране между вкус и текстура.

La Mercerie определено е едно от най-популярните в момента. Този модерен френски ресторант, съчетаващ магазин за мебели и декорации, собствен магазин за цветя и зона за десерти, е може би мястото с най-силно присъствие по всички сайтове и списания за дизайн през изминалата година. Проектиран е от същото архитектурно студио.

Има ресторанти в Ню Йорк, в които да направиш резервация не е проблем, но има и такива, за които трябва да чакаш с месеци и пак не е сигурно дали ще бъдеш одобрен. 4 Charles Prime Rib е именно такова място. Тук със сигурност ще ви се случат поне три неща – ще ядете много, ще пиете много и ще платите много. Ресторантът е малък, още една причина за трудната резервация. Тук пържолата може да струва колкото в менюто на ресторант със звезди Мишлен, но си заслужава. С ръка на сърцето мога да кажа, че срещу 50 долара ядох най-вкусния бургер въобще.

The Polo Bar е място, което винаги е в списъка ми, когато съм тук. Това е първият ресторант на Ралф Лорън в Ню Йорк, сервиращ сезонни американски класики, както и неговите лични фаворити. Обстановката е в характерния му стил, отдаващ почит на любимия му конен спорт – полото.

The Modern определено е ресторант, който ме впечатли. Създаден от Union Squire Hospitality Group на споменатия вече Дани Майер, той е съвременен американски ресторант с две звезди Мишлен, намиращ се в Музея за модерно изкуство. Изисканите игриви ястия на главния готвач Абрам Бисел подчертават изключителните съставки и сезонността на продуктите. В допълнение идва насладата от прекрасната гледка към градината със скулптури на МоМА. Възможно е да изберете специалната шефска маса в сърцето на кухнята за уникално кулинарно изживяване.

Ню Йорк е място, където определено се яде добре. От модерни и екзотични до причудливи и класически, добрите места за хранене са навсякъде. За закуска може да хапнете пикантно Фо бо (виетнамска супа с оризови спагети и телешко месо) в Дим-сум депото на гара „Гранд Сентръл“ в сърцето на града, а за вечеря да отрежете апетитно парче от пържолата в някой нюйоркски стек хаус. И догодина, когато елхата пред Рокфелер център вече ще е сложена, ние неизбежно пак ще сме тук, за да открием новите ресторанти, които ще са се появили.

Spaghetti Kitchen препоръчва

Nusr-Et
Pastis
Le Coucou
Augustin
La Mercerie
4 Charles Prime Rib
The Polo Bar
The Modern

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР