Ангелите на Луси Лиу

Сериалът "Защо убиват жените" се излъчва всеки понеделник от 22:00 часа по FOX Life.

Ирина Иванова 18 February 2020

През май 2019 г. американската актриса с китайски произход  Луси Лиу получи своя звезда на Алеята на славата в Холивуд. Така тя стана втората азиатка, удостоена с тази чест, след легендата Анна Мей Уон. Eдва втората. Освен че посвети цялата си реч по време на церемонията на необходимостта от разнообразие (етническо, расово, полово, като сексуална ориентация и т.н.) в Холивуд, Лиу не пропусна и да благодари на продуцентите и режисьорите, дали й шанс да работи във времена, когато темата за разнообразието изобщо не е на дневен ред.

Още в края на 90-те тя влиза в ексцентричния романтично-комедиен сериал „Али Макбийл“ като своенравната адвокатка Лин Ву и заедно с останалите актьори – Калиста Флокхарт, Порша де Роси, Робърт Дауни джуниър – превръща сериала в огромен телевизионен хит, а себе си – в звезда. По-късно едноименният римейк на култовия филм „Ангелите на Чарли“ от 2000 г. в партньорство с Камерън Диас и Дрю Баримор, двете части „Kill Bill“ на Тарантино и сериалът „Елементарно, Уотсън!“ довършват започнатото.

Луси Лиу отново е в полезрението ни – през февруари ще я гледаме в eдна от главните роли в първия сезон на сериала „Защо убиват жените“ (Why women Kills) на FOX Life, проследяващ живота на три жени в три различни десетилетия –  Бет Ан Стентън, домакиня през 60-те (Дженифър Гудуин), Симон Гроув, дама от висшето общество през 80-те (Луси Лиу) и Тейлър Хардинг, адвокатка от 2019 г. (Кърби Хауъл-Баптист). И трите се сблъскват с изневяра и предателство, макар и обстоятелствата в отделните случаи да са различни. Сериалът, който е дело на създателите на „Отчаяни съпруги“, изследва ролята на жената в различните десетилетия по същия едновременно забавен и драматичен начин, като се отличава с великолепната стилизация на костюмите, интериорите и екстериорите си, рафинирания диалог и, разбира се, с толкова актуалната си тема за женската идентичност.

Как Луси Лиу основа китайския квартал в Холивуд

Във вените на Луси Лиу тече 100% азиатска кръв, тъй като и двамата й родители са китайци, емигрирали в Америка. Самата Луси е родена в Ню Йорк, макар че до 5-годишна възраст говори мандарин и нито дума английски. В тийнейджърските си години се посвещава на трудното филипинско бойно изкуство арнис-кали-ескрима, в което се борави с мечове или специални дървени прътове. Застава пред камерата на 19-годишна възраст, след като кастинг агент случайно я забелязва в метрото, докато отива на работа в аеробик клуба, където е инструктор. След тази случайна среща, която й отваря вратите към огнедишащия свят на шоубизнеса, късметът на начинаещия отлита за малко от рамото й. В продължение на няколко години Луси Лиу се бори здраво дори за най-малките роли и участия.

Времената не са от най-лесните за актьорите с азиатски произход. През 1990 г. тя успява със зъби и нокти да се добере до роля в мюзикъла „Мис Сайгон“, а малко по-късно, благодарение на владеенето на мандарин, я взимат в суперуспешния в онези години сериал „Законът на Ел Ей“. През 1998 г. 30-годишната Луси Лиу си спечелва роля в „Али Макбийл“ и най-сетне успява да се измъкне от анонимността. Първоначално продуцентите й дават ролята на Порша де Роси, но след това решават да създадат друга, специално за нея, която обаче да просъществува само в рамките на няколко епизода. Зрителската реакция на нейния персонаж – самовлюбената, егоистична, амбициозна, но и ужасно забавна адвокатка Лин Ву, е толкова положителна, че Луси просто остава в сериала и той се превръща в нейния голям пробив.

След това всичко е много по-лесно – огромен боксофис успех с „Ангелите на Чарли“, с „Шанхайско слънце“, където играе редом с Джеки Чан и Оуен Уилсън и където я забелязва самият Куентин Тарантино, за да й даде една от ролите на живота й – убийцата О-Рен Иший в Kill Bill 1 и 2. Освен от екзотичната й красота Тарантино е сразен от невероятните й умения в бойните изкуства. По това време Луси вече живее в Холивуд, на същата улица, на която някога е живяла и Анна Мей Уон, нейният идол. „До този момент тук бяхме успели да хвърлим котва само трима азиатци – Анна Мей, Джеки Чан и аз, но сега вече си имаме истински „китайски квартал“ в сърцето на Холивуд“, казва Лиу в речта си по повод звездата в Алеята на славата. Сега тя е истински щастлива, защото съвсем наскоро актрисата и рапърка Аукуафина стана първата азиатка със „Златен глобус“ за главна женска роля в комедия или мюзикъл (за филма „Сбогуването“).

Ангелите на Луси

В интервю за US Weekly Луси Лиу споделя най-странната еротична история, която някога сте чували и която е цитирана многократно впоследствие. „Бях заспала на футона (японски матрак, който се поставя директно на земята – б.р.), когато някакъв дух слезе над мен, един Господ знае откъде, и започна да прави любов с мен. Истинско блаженство! Почувствах абсолютно всичко, достигнах оргазъм, а после съществото просто изчезна. Знам обаче, че бди над мен.“
Това е май единствената „любовна история“, за която Луси Лиу някога официално е разказала пред медиите. Личният й живот е обгърнат от плътна завеса и над него сякаш тежи древна омерта. Тя не говори за гаджетата си и те не говорят за нея. Доколкото можем да разберем от папараците обаче, мъже в живота й все пак има и нито един от тях не е кой знае какъв ангел.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР