Вие сте на толкова години, колкото е гъвкав гръбнакът ви

14 February 2020

След 30-годишна възраст дисковете между прешлените на гръбнака намалява, което се отразява и на мускулите, и на ставите, и на вътрешните органи.

И странното е, че именно тогава човек се занимава с всичко друго, а не с гимнастика, облекчаваща гърба, помагаща му да остане подвижен и гъвкав.

Причината да нямаме желание да се натоварваме физически според специалистите е погрешната стратегия да се натоварват определени мускулни групи: при жените са най-често седалище, корем и бедра, което разрушава нормалния двигателен стереотип, предизвиква продължителни мускулни и ставни болки и общо взето предизвиква желание за лежане на дивана пред телевизора.

Специалисти препоръчват след 35-49 години да се поддържа определена двигателна активност с цел поддържане на гърба, но след консултация с подходящ лекар и добре информиран фитнес инструктор. По тяхно мнение даже спортните лекари често не са добре осведомени за възрастовите изменения по гръбначния стълб и назначават погрешна програма.

Според последни наблюдения на лекари, безпричинни "подскоци" на кръвното налягане, свърхчувствителност към промените на времето често са симптоми на патология в гръбначния стълб.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР