Кимин Ким срещу гравитацията

Казват за него, че е балетист от бъдещето. Кимин е първият премиер-солист на Мариинския театър, роден извън Русия, и най-младият в историята му. Какъв късмет, че дойде в София и танцува в „Баядерка“ – коронната му роля.

Адриана Попова 11 February 2020

Снимка: Светослав Николов-Чапи

Приказен е, каза приятелката, с която заедно гледахме „Баядерка“ в Софийската опера с участието на премиер-солиста на Мариинския театър Кимин Ким. Високи скули, фина, красива мускулатура, блестяща усмивка, но всичко това не би имало особено значение, ако Кимин не танцуваше великолепно. Ако не скачаше така, сякаш гравитацията не е изобретена - за бога, той има онова увисване във въздуха, което за първи път видях в документален филм за великия Нуреев. Истинско въздушно дуенде.

Публиката в Софийската опера полудя по Кимин и по Марта Петкова, примата, с която изтанцуваха любовната история на Солор и Никия в балета по музиката на Лудвиг Минкус. Зад кулисите след представлението се видя и колко мил човек е Кимин Ким, край него се насъбра сонм пърхащи момиченца, малки балерини, които го гледаха с широко отворени очи, докато им даваше автографи, гледаха него, принца на Петербург, на града, луд по балета.

Ролята на Солор е коронна за Кимин, през 2015 година той дебютира с нея в Американския балетен театър, изпълнява я и в спектакъла на Парижката опера в постановката на Рудолф Нуреев. Танцува като Солор и в Норвежката кралска опера в Осло, където на сцената се среща с Марта Петкова. След това идва поканата от директорката на балета в Софийската опера Сара-Нора Кръстева да гостува у нас.

За Кимин това е второ идване в България. През 2010 той печели първа награда при младежите на Балетния конкурс във Варна. За скоковете му трябва да благодарим на неговата майка. В детството си той се занимава с шорттрек, футбол, плуване и националния спорт на Корея, таекуондото, в което има черен колан. Майка му, музикантка по професия, предлага да опита и балет. Тогава е 9-10-годишен, стеснява се, но застава край станката заедно с брат си. Сега братът е солист на Националния балет на Корея. В Сеул Кимин завършва Корейския национален университет по изкуствата  в класа на Владимир Ким и Маргарита Кулик. „Имаме силна балетна школа като почти всички преподаватели са от Русия.“ Ким и Кулик са бивши солисти на Мариинския, така че изпращат видео на ученика си в Петербург. Следва покана за пътуване. „Показах вариации, които се харесаха - казва Кимин. - След пристигането си бях стажант, от 2012 съм солист, през 2015 станах премиер-солист.“

На 22 години Кимин Ким става най-младия премиер-солист в историята на легендарния Мариински театър и първия, роден извън Русия. Сравняват стила му с изящния сценичен рисунък на колоси като Баришников и Нуреев. Списание Dance Europe го уподобява на двигател на ролс-ройс, а за скока му пише, че е потресаващо висок.

„Всеки път, когато чуя да ме сравняват с Баришников и Нуреев, ми идва да стрелям. Те са легенди, не може да има сравнение. Една от причините да танцувам са те. Дори когато ги гледам на видео, съм – о!, а какво остава ако беше наживо.“ Други любими танцьори са му Владимир Василиев, Мариус Лиепа. За Марта Петкова споделя – всички знаят, че на сцената тя танцува добре, но за мен е важно че и в живота е много приятна, приятелски настроена, много й благодаря.

За феноменалните си скокове казва, че може при една и съща височина да изглеждат различно, зависи дали ще отпуснеш ръцете и ще работиш само с краката, тогава изглежда красиво. Но танцът като цяло е от сърцето. Кимин не пропуска и ден без танц. Познава тялото си, знае колко тежи дори и без да се мери. Има специална диета и тя е: „Когато видя храна, ям. Но обикновено нямам време за ядене.“

В Софийската опера се чувства чудесно приет, не само от публиката, но и от колегите си от балета. „Сара-Нора ми каза преди спектакъла – ще видиш, че софийските зрители са много приятни  и поддържат артистите. Днес наистина почувствах колко е права. Знаете ли, всеки театър има собствен характер. Трудно е да го обясня, някъде цветът е син, другаде е червен. Тук цветът е топъл. В Мариинския театър  също е син. И там артистът се чувства много подкрепен.“ Майка ви сега щастлива ли е, питам Ким на раздяла. „Да, как иначе. Когато аз съм щастлив и тя е щастлива.“

Той е признавал, че обича да танцува в дискотека и не му се получава никак лошо, включително и с прочутия гангнам стайл. А който няма късмета да го засече в клуб, ще трябва да търси билет за Мариинския. Не просто е скъп, но когато става дума за балет с неговото участие, местата свършват с месеци предварително.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР