"Берлински Вавилон", за хубава съботна киновечер

Лилия Илиева 08 February 2020

С елементи на филм ноар и шпионски трилър, "Берлински Вавилон" е увличаща история за криминалните разследвания на полицейския инспектор Гедеон Рат и неговата помощничка младата бедна стенографка Шарлот Ритър. Заснет изключително пищно с бюджет от 40 милиона евро, който го прави най-скъпия неанглоезичен сериал, с много интересен сюжет, неочаквани обрати, сложни характери, хубава музика. Голяма част от песните са композирани от Брайън Фери и са изпълнени от неговия оркестър.

Разказът е вдъхновен от романите на хитовия немски автор Фолкер Кучер. Действието се развива на фона на разкъсваното от недоволство и в същото време желание за забавления немско общество през 1929 г., на финала на Ваймарската република, време, белязано от спекула, инфлация, безработица и растяща бедност, сред които берлинчани всеки ден живеят като за последно. Нощният живот процъфтява в блясък и необуздан лукс.

Ако вече сте гледали сериала, сигурно сте сред огромния му брой фенове в 100-те страни, в които се разпространява. Ако все още не сте, си заслужава.

От края на януари всеки петък по HBO вървят по два епизода от новия сезон на „Берлински Вавилон“. На платформата HBO GO могат да бъдат гледани всички епизоди от поредицата досега.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР