Меган и Кейт в моден дуел

Хиляди хора ежедневно биват подтиквани да пресъздават визиите на Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. Това се дължи не само на класата и вкуса на херцогините, но и на умението им да боравят добре с невербалния език на модата. Но приликите между тях приключват дотук

Ина Иванова 14 February 2020

Снимка: getty images/guliver

Консерватизъм срещу модерност

Стилът на Кейт Мидълтън несъмнено е по-строг. Херцогинята на Кеймбридж не е толкова склонна да следва тенденции. Почитател е на характерния А-силует с дължина точно над коляното. На официални събития често я виждаме с дълги рокли. Залага и на доста принтове, избира по-цветни визии (подобно на кралицата), за да се отличава от останалите. Дори когато се осмели да носи нещо по-различно – като точки например, то никога не бива да изпада от графата на класиките.

От друга страна, гардеробът на Меган Маркъл носи по-модерно усещане. Той е глътка свеж въздух в английската монархия. Съпругата на принц Хари разчита по-скоро на изчистени откъм десени тоалети. Предпочита по-приглушени цветове като черно, сиво, тъмносиньо, тъмнозелено и бяло. Стилът ѝ е по-освободен, но минималистичен. Нейна запазена марка са роклите тип риза, както и черните панталони и сините дънки. Почитател е на обувките Manolo Blahnik, Stuart Weitzman и Tabitha Simons. Има слабост и към шапките, които несъмнено придават кралско усещане на визиите ѝ.

Меган е дама, която поема повече рискове откъм облекло, като се старае да спазва кралския протокол. Но понякога смело го нарушава. Точно преди година по време на British Fashion Awards тя се яви с черна рокля с асиметрично деколте на Givenchy, а ноктите ѝ бяха в тъмен цвят. Въпреки че не е официално правило, прието е маникюрът на дамите от кралското семейство да е единствено в телесен цвят.


 
Сватбените тоалети

За да диференцираме стиловете им, е най-лесно да погледнем сватбените им рокли. Те доказват, че Кейт определено е почитател на по-класическото V-деколте, а Меган – на това тип лодка.

Роклята на Меган е изчистена и нежна и е с ¾ ръкави. Дело е на Клеър Уайт Келър (настоящ креативен директор на Givenchy). Налице обаче са критики, че роклята не ѝ стои особено добре. Дори действително нещо да не е наред, то дългият воал компенсира липсите. Той е с красиви цветя, символизиращи всички 53 държави от обединението Commonwealth.

Роклята на Кейт е с определено по-кралско излъчване. Тя обича подчертаването на извивките на тялото на точните места, което виждаме и при ясно изразения силует тип пясъчен часовник на сватбения ѝ тоалет. Роклята е дело на Сара Бъртън (начело на модна къща Alexander McQueen). Горната част е изработена на ръка от нежна дантела и е вдъхновена от викторианските традиции в корсетите. Мидълтън е и с воал, който завършва впечатляващата визия.

Бижута

Със сигурност Кейт залага на по-масивни и открояващи се бижута. Такъв е например годежният пръстен на принцеса Даяна, с който доста често виждаме херцогинята на Кеймбридж. Меган носи по-нежни накити – както на по-скъпи, така и на по-достъпни марки.
 
Ефектът на херцогините

Въпреки че английското кралско семейство се слави като едно от най-недостъпните общества в света, когато става дума за дрехи, откриваме допирни точки с простолюдието. И Кейт, и Меган пазаруват от магазини за бърза мода. Двете херцогини имат немалко визии за пример в това отношение. През октомври Кейт бе облечена с виненочервен пуловер от Warehouse, съчетан с тъмнозелен панталон (тази визия е сред любимите ни)!

А когато Меган се появява с тъмносин пуловер от Marks & Spencer с ръкави тип камбана, той направо отлита от рафтовете! Според стилиста Елис Рансън, когато пазарувате от магазини с дрехи на по-ниски цени, е добре да заложите на по-тъмни цветове. Така артикулите изглеждат по-скъпи.

Двете херцогини обличат доста от тоалетите си по няколко пъти, стига поводът да позволява. Кейт например често е наричана Thrifty Kate (от англ. – пестелив), защото често е облечена в марки като Zara, Reiss, Whistles. От кралски годежи до червени килими – съпругата на принц Уилям години наред носи дрехи, палта, обувки отново и отново. Меган също успешно съчетава един артикул по няколко начина. Но нееднократно е критикувана, че носи прекалено скъпи дрехи. Тя притежава колекция чанти на стойност 50 000 лири по данни от 2018 г.

В същото време е известна с това, че при нужда носи дрехите си за корекция при шивач. Така постъпи с една рокля на ASOS, която се разпродава веднага след като съпругата на принц Хари се появява с нея. Наричат това Duchess Effect (ефект на херцогинята), вследствие на който сайтове се сриват и се разпродават артикули за нула време.

Диктуват модата и онлайн

Меган Маркъл умее да предизвика интернет фурор по-успешно от Кейт. Сайтовете на марки, които Меган носи, регистрират ръст на продажбите с около 216%  седмица след появата на херцогинята с техен продукт. За сравнение – при Кейт този процент е едва 119. Едно от любимите палта на Мидълтън е на Catherine Walker, макар тя да е по-скоро привърженик на определени марки, като сред най-предпочитаните е Jenny Packham.  
 
Тоалет рекордьор

Търсенето на сребърно-златната рокля от брокат, с която Маркъл е облечена по време на събитие в Бъкингамския дворец, се увеличава с цели 500%!


Няма как да пропуснем и бялото палто на Lane, с което Меган се появи след годежа си с Хари. Уебсайтът на марката буквално се срива, след като двамата се показват пред целия свят като официално сгодена двойка.

Меган се старае да избира дизайнери с послание – такива, които се вълнуват от промените в климата. Затова много от дрехите ѝ са с етикети на Stella McCartney, Everlane, Veja. В Австралия тя дори носи обувки тип балеринки, направени от рециклирани пластмасови бутилки.


 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР