В „Имението Даунтън“

04 August 2021

Какъв замък! Триста стаи! Копринени тапети по стените, пищни килими, оригинални платна на Ван Дайк и разнообразни египетски артефакти, събрани в чест на предишния собственик на имението, участник в експедицията на археолога Хауърд Картър, открил гробницата на Тутанкамон през 1922 г.

Намирате се на снимачната площадка на Downton Abbey. Само че това не е сет за филм. Това е замъкът Хайклер в графство Хемпшър, където са заснети епизодите от телевизионната поредица и филма „Имението Даунтън“.

Още от лятото на 2011 г. поклонници на сериала се стичат към викторианския замък, за да усетят автентичната атмосфера на аристократичния живот от времената на Бел епок. Имението се намира близо до градчето Нюбъри, което е само на 64 км от летище Хийтроу. Всеки може да си наеме кола и да го посети. През зимните месеци посетители не се допускат, но през този ноември има два тура „по следите“ на сериала и филма, а за Коледа се предлага специална аристократична вечеря.

Имението е принадлежало на архиепископите на Уинчестър още от VІІІ в., а от 1679 г. е дом на фамилия Карнарвън. Осмият граф и лейди Карнарвън, които обитават сега замъка, са признателни, че благодарение на приходите от  заснемането на сцени от филми и сериали, както и от интензивния туристически поток, могат да направят необходимия ремонт, за да възвърне мястото своя блясък и слава.

Какво прави сега графиня Карнарвън? Пише книга за предшественицата си Алмина, която е превърнала замъка в болница по време на Първата световна война, изпълнявайки обществения си дълг. Управлява персонал, който се грижи за имението, като наема хора от околността, които отглеждат биозеленчуци и плодове и правят биомед, който се продава в магазина за сувенири в замъка. 

„Това е начин на живот, основан на старомодни ценности. Ако можеш да си го позволиш, си щастлив“ – казва графинята. Но допълва, че в 21. век, дори и да си благородник, повече си ангажиран да работиш като CEO, отколкото да пиеш следобеден чай с приятелския кръг от аристократи.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР