SOS! Как да спасим кожата през зимата?

eva.bg 25 December 2019

Това, че кожата е силно податлива на сухота и дразнене през зимата, не е ексклузивна новина. Въпреки това много от нас взимат мерки, едва когато стане напечено.

Основната причина кожата ни да не обича зимата е, че нивото на влажността е много ниско, ниски са и температурите, а брулещият вятър също не помага особено за нормалните й функции. Тя се бели, щипе, червена е или пък я усещаме опъната. Правилната грижа за нея през студения сезон е просто задължителна. Ето как дерматолозите предлагат да избегнем подобни страдания за кожата.

1. Най-ценното правило: хидратирайте кожата си! Използвайте овлажняващ крем всеки ден и се уверете, че действието му продължава 24 часа. Изберете продукта според вашия тип кожа, като е хубаво да се придържате към медицинска козметика, защото е много малка вероятността съставките в нея да причинят допълнително раздразнение. Носете в чантата си хидратиращия си крем, за да нанесете отново, ако има необходимост от това.

2. Обърнете внимание на облеклото си. През зимата често се обличаме с такива материи, които не са особено нежни към кожата ни. Винаги проверявайте от какви материали са изработени дрехите. Не забравяйте, че синтетиката не само предизвиква дразнене, но и не топли толкова добре, колкото естествените тъкани.

3. Не забравяйте за гланца за устни. Балсамът за устни трябва винаги да бъде в чантата ви през зимата. Нежната кожа на устните е много уязвима и от студа може да се получат болезнени напуквания и сцепвания. Изберете такъв балсам, който съдържа естествени масла.

4. Не излизайте без шапка, шал и ръкавици в най-студените дни. Обръщаме особено внимание на кожата на ръцете – тя е по-предразположена към сухота. А колкото до шапката, ако си я спестявате, знайте, че вредите на скалпа и съответно на косата си.

 5. Помислете за овлажнител за въздух. Когато сте измръзнали, вероятно веднага пускате климатика на високи градуси. Това обаче изсушава кожата допълнително, изсмуквайки влагата от нея. Затова се възползвайте от това, което предлагат съвременните технологии.

6. Най-голямата грешка в студеното време е горещата баня! Без значение колко е приятно, докато стоите под горещия душ, високата температура унищожава естествения защитен слой на кожата и тя става суха и лющеща се. Водата трябва да бъде топла, а не гореща, и не трябва да стоите под душа повече от 15 минути. А след банята задължително нанасяйте овлажняващ крем.

7. Пийте вода. Дехидратацията също допринася за сухотата и дразненето на кожата. През зимата сме по-склонни да не приемаме достатъчно течности. През лятото е обратното – имаме нужда постоянно да се охлаждаме, затова изпиваме големи количества вода. Но в студения сезон тялото ни не изпраща толкова силни сигнали, в резултат на което водният баланс е нарушен. Ако пиете поне по 1,5 литра вода на ден, веднага ще забележите подобрение в състоянието на кожата си.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР