Време е за коледна елха

Какви са световните тенденции в елхите и украсата

11 December 2019

Всички чакаме с нетърпение да дойдат празниците, за да украсим коледното дръвче. Най-нетърпеливи са децата. Какво да изберем – живо дръвче, което после да се опитаме да пресадим, или декоративна елха, която може да използваме няколко поредни години? Какво показват тенденциите в Европа?

Все повече хора търсят елхи, близки на външен вид до естествените, сякаш взети преди час-два от природата. Най-популярният цвят за елха е зеленият - както класически зелен цвят, така и различни нюанси на зеленото. На второ място е бялото, което наподобява снега в природата.

Световните изложения във Франкфурт, Милано и Атланта диктуват модата в целия свят.Тенденцията за 2019/2020 г. е празничната украса да е „поетична, близка до естествената, радостна и блестяща“. Естественото умело се съчетава с изкуственото и обратно. На тазгодишното изложение във Франкфурт например беше представена декоративна елха с естествени шишарки. Мелания Тръмп пък постави върху естествените елхи, с които украси Белия дом, изкуствени парченца лед.

Любопитно е, че в държави като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия семействата избират един и същ цвят както за елха, така и за украса: ако елхата е снежна, в снежно ще бъде и венецът, който ще бъде поставен на масата в хола или закачен на етажерка. По този начин се получава един деликатен баланс между елхата и украсата в дома. Един и същ цвят за елха и украса обаче като тенденция все още не е характерно за държавите на Балканите например. Там коледната елхата и коледната украса може и да са в различни цветове.

С всяка изминала година елхите стават все по-високи. Най-търсената височина елхи през предишните години беше 1.80 метра, сега е 2.20 метра – не само в България, но и в цяла Европа. Това е така, защото колкото по-висока е елхата, толкова повече място има под нея за подаръци – тенденция, много ясно изразена в цяла Европа.

Най-популярният модел елха е 3D елхата. Тя е най-близо до естествената и прилича на борчетата в скандинавските страни. 3D елхата е зелена, обемна, с триизмерни иглички и наподобява истинска както от 2 метра, така и от 2 см разстояние. Предпочитат я в България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения, Австрия, Босна, Херцеговина, Словакия и Чехия.

Новост тази година са 2 модела декоративни елхи: „Виктория 3D“ и „Заснежената кралска елха“. „Виктория 3D“ имитира ела, клончетата и игличките й са по-къси. Играчките и коледната украса се закачват по-лесно, клончетата са еластични и не се мачкат, за да може на следващата година да изглеждат по абсолютно същия начин.

„Заснежената кралска“ е посипана със сняг, клоните са натежали и са обърнати надолу – така както става в природата при повей на вятър или падане на преспи. Този модел елха няма нужда от украса. С нея домът започва да прилича на зимна приказка.

България е един от трите най-успешни производители на декоративни елхи в Европа. Фабриката за производство на коледни дръвчета и украса в град Раковски е  единствената на Балканите, а българската 3D елха е предпочитана в 12 европейски страни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР