Почина Мари от Roxette

eva.bg 10 December 2019

Снимка: getty images/guliver

На 61-годишна възраст почина Мари Фредриксон от шведската група Roxette. Певицата водеше дълга битка с рака, която повлия на говора, зрението, спомените й.

Тя и колегата й Пер сформират „Роксет“ през 1986 година. Шведското дуо завладя световната поп сцена през 1989 г. с песента The Look. Първият им албум Joyride през 1991 г. стана платинен. В следващите 10 години двамата бяха на върха на чартовете с хитове и с рекордни продажби на албуми. В разгара на поредното им европейско турне, на 11 септември 2002 г., Мари припада в банята във вилата си и си удря главата.

Откарват я в болница в Стокхолм. След ядрено-магнитен резонанс в мозъка й е открит тумор. Турнето е отменено. „Даваха ми половин година живот“, признава певицата. Туморът й е отстранен, следва дълъг период на химио- и лъчетерапия. Мари избягва да се появява на публични места в продължение на почти две години.

„Спомням си един момент – разказва по-късно Пер – Почувствах го като най-лошия ден в живота ми. С Мари бяхме при приятели в Южна Швеция и се появиха някакви деца. Поискаха ми автограф, а на нея не обърнаха никакво внимание. Тя се лекуваше, беше подута и без коса.

Усетих колко беше разочарована, че никой вече не я познава. Беше плашещо и за двама ни.“ След операцията губи способността си да пише и чете, но частта от мозъка й, свързана с творчеството, не е засегната. Така че през октомври 2005-а Мари обявява, че е победила в битката с рака и прави изложба в Стокхолм със заглавие „След промяната“. Към изложбата има и книга със същото заглавие, в която са публикувани 24-те й картини, всичките – продадени, и снимки на Мари, докато рисува.

„Винаги, даже и в най-тежките моменти, когато ми даваха още само половин година, съм вярвала, че мога да се справя. Знаех го в душата си“, казва Мари в интервю. Още за нея и битката й с рака, за която ви разказахме преди време покрай гостуването им в България, може да прочетете тук - Мари от Roxette - амазонката от Севера

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР