Мари от Roxette - амазонката от Севера

След броени дни ще я видим на живо у нас

Лилия Илиева 15 June 2015

На 17 юни в Арена Армеец с Roxette ще празнуваме техните 30 години на сцена с всичките им хитове, събрани в aлбумa Roxette: The 30 Biggest Hits XXX (с продадени вече 75 млн. копия). Концертът е част от световното турне, към което дуетът добавя непрекъснато нови и нови дати поради огромния интерес.

След Австралия и Нова Зеландия, в момента са в Европа. „Няма по-хубаво от това да сме на турне“, казва Пер Гесле. Публиката е впечатлена от енергията на музикалната му половинка Мари Фредриксон, която успешно се пребори с рака.

Шведското дуо завладя световната поп сцена през 1989 г. с песента The Look. Първият им албум Joyride през 1991 г. стана платинен. В следващите 10 години двамата бяха на върха на чартовете с хитове и с рекордни продажби на албуми. В разгара на поредното им европейско турне, на 11 септември 2002 г., Мари припада в банята във вилата си и си удря главата.

Рисунка на Мари
Откарват я в болница в Стокхолм. След ядрено-магнитен резонанс в мозъка й е открит тумор. Турнето е отменено. „Даваха ми половин година живот“, признава певицата. Туморът й е отстранен, следва дълъг период на химио- и лъчетерапия. Мари избягва да се появява на публични места в продължение на почти две години.

„Спомням си един момент – разказва по-късно Пер. – Почувствах го като най-лошия ден в живота ми. С Мари бяхме при приятели в Южна Швеция и се появиха някакви деца. Поискаха ми автограф, а на нея не обърнаха никакво внимание. Тя се лекуваше, беше подута и без коса.

Усетих колко беше разочарована, че никой вече не я познава. Беше плашещо и за двама ни.“ Първата публична поява на певицата е през януари 2003 г., когато Roxette получават медал от шведския крал Карл Густав XVI за световния си успех.

Същия месец Мари записва и първата си песен след операцията за албума на Roxette The Pop Hits. През лятото на 2003 г. заедно със съпруга си Микаел Болиос работи върху четвъртия си поред солов албум и първи  на английски език, в студиото в дома им. Записите са правени в моментите, в които Мари се е чувствала по-добре. Впоследствие разказва, че в най-тежкия стадий на болестта не е имала енергия да стане от леглото.

„Най-лошото беше, че не ми се пееше.“ В същото време открива радостта от това да излиза в градината пред къщата си, да се занимава с цветята и да наблюдава как се сменят сезоните.

Преоткрива любовта си към рисуването. След операцията губи способността си да пише и чете, но частта от мозъка й, свързана с творчеството, не е засегната. Така че през октомври 2005-а Мари обявява, че е победила в битката с рака и прави изложба в Стокхолм със заглавие „След промяната“. Към изложбата има и книга със същото заглавие, в която са публикувани 24-те й картини, всичките – продадени, и снимки на Мари, докато рисува.

„Винаги, даже и в най-тежките моменти, когато ми даваха още само половин година, съм вярвала, че мога да се справя. Знаех го в душата си.“ В интервю през 2008 г. Мари признава, че болестта е отнела зрението на дясното й око и й е било необходимо време, за да свикне.

През май 2009-а пее за първи път отново на сцена с Пер Гесле в Амстердам. Споделя, че е била доста нервна зад кулисите. „Както стояхме двамата и слушахме виковете на тълпата, изведнъж... си дадох сметка, че всичко е както преди.“ Енергията на публиката започна да я зарежда“, разказва Пер.

През март 2011 г. започва първото им световно турне след голямото прекъсване. Продължава до септември следващата година. През април 2014-а Roxette анонсират турнето, с което предстои да дойдат за втори път у нас.

„След като съм наблюдавал как Мари  се справя с болестта, как се възстановява... и сега да я гледам отново на сцена да пее пред много хора… – коментира Пер Гесле. – Аз съм й голям фен. Тя е амазонка!“ „Животът е велик! – допълва Мари. – Чувствам се фантастично.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР